Els nostres objectius són investigar els possibles mecanismes i vies de senyalització mitjançant els quals l’estrès oxidatiu i la inflamació donen lloc al desenvolupament de la caquèxia (models de caquèxia cancerosa) i displàsia a la via aèria de pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC, models de MPOC-càncer de pulmó). En una segona fase, s’investigaran també estratègies terapèutiques específiques per a cada cas.
Fins ara, els nostres objectius de recerca s’han centrat en l’estudi de les implicacions de l’estrès oxidatiu en el procés del desgast muscular, característic de diverses malalties com ara la MPOC, la sèpsia, la caquèxia cancerosa i la caquèxia cardíaca. L’estrès oxidatiu indueix per una banda, modificacions a les proteïnes i a l’ADN. Per una altra, pot actuar també com a mecanisme senyal que condueix a proteolisi i apoptosi. El tractament amb antioxidants i altres teràpies que redueixen la formació d’espècies reactives d’oxigen (ROS) han estat proposats com a estratègies farmacològiques que poden atenuar la pèrdua de massa muscular en les entitats mencionades, alhora tan invalidants. El nostre grup està participant activament en dos projectes de recerca finançats (Ministeri de Sanitat), els objectius dels quals adrecen aquestes qüestions.
Per una altra banda, ha estat proposat recentment que tant l’estrès oxidatiu com el nitrosatiu estan també implicats en la patogènesi del càncer de pulmó i que la MPOC és un factor de risc per se, independentment d’altres factors. Un dels projectes més rellevants del nostre grup ha estat dissenyat amb l’objectiu d’explorar fins a quin punt l’estrès oxidatiu afavoreix el desenvolupament del càncer de pulmó a la via aèria de pacients amb MPOC comparat amb pacients amb càncer de pulmó sense MPOC. Mecanismes com ara la inflamació i factors de creixement com el VEGF seran també objecte d’estudi en aquest projecte. El nostre grup està participant activament en un projecte finançat destinat a la investigació d’aquests objectius. A més aquest mateix projecte es presentarà a la propera convocatòria del Ministeri de Sanitat per aconseguir finançament.
En els darrers anys, el nostre grup ha obtingut finançament d’agències nacionals i internacionals. A nivell nacional, els nostres projectes han estat finançats fonamentalment pel Ministeri de Sanitat (FIS) i les Societats Espanyola i Catalana de Pneumologia (SEPAR i SOCAP, respectivament). Alguns dels membres del grup formem part del Centro de Investigación en Red de Enfermedades Respiratorias (CibeRes) del Ministeri de Sanitat i de la Generalitat de Catalunya, Ajuts de Suport als Grups de Recerca de Catalunya. Pel que fa als ajuts internacionals, el nostre grup ha obtingut finançament de la Comissió Europea en diverses ocasions (projectes col.laboratius) al llarg dels darrers anys. A la convocatòria passada, s’ha presentat a la Comissió Europea un projecte col.laboratiu junt amb altres grups europeus, coordinat des de Pavia (Itàlia).
Alguns dels membres del nostre grup pertanyem a diferents societats científiques com ara la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), la Societat Europea de Respiratori (ERS), i la Societat Americana del Tòrax (ATS). Les dades més rellevants dels nostres estudis es presenten anualment en els diferents congressos de les corresponents societats científiques mencionades. Alguns de nosaltres també som revisors de les revistes biomèdiques de les corresponents societats. A més la Dra. Esther Barreiro forma part de l’equip editorial de la revista espanyola Archivos de Bronconeumología (FI: 1.851).
Coordinadora:
Esther Barreiro(ELIMINAR)
Tel:
93 316 03 85
Fax:
93 316 04 10
Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte