02/07/2009 - Nota de premsa
Els mètodes desenvolupats permeten obtenir els resultats de les anàlisis de forma gairebé immediata
Els investigadors de la Politècnica de València col.laboren amb el laboratori de Control Antidopatge de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) de Barcelona, un dels dos centres espanyols acreditats per l'Agència Mundial Antidopatge (WADA, en les seves sigles en anglès).
Investigadors de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic de la Universitat Politècnica de València han desenvolupat nous mètodes químics –inmunoassaigs- per a la detecció d'esteroides anabolitzants.Es poden aplicar tant en l'àmbit de l'esport –en controls antidopatge- com en el clínic.
El desenvolupament d'aquests mètodes s'emmarca dintre d'una línia d'investigació en la qual els investigadors valencians continuen treballant, en col.laboració amb el laboratori de Control Antidopatge de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) de Barcelona, un dels dos centres espanyols acreditats per Agència Mundial Antidopatge (WADA, en les seves sigles en anglès).
En el camp de l'esport, tal com apunten els investigadors de la Politècnica de València, existeix un interès creixent per part de les organitzacions esportives a obtenir ràpidament els resultats dels controls realitzats.
Per això, per al laboratori resulta d'especial importància disposar de tècniques analítiques capaces de donar resultats fiables en el mínim temps possible. En aquest sentit, segons apunten els investigadors, les tècniques de referència actualment aplicades compleixen els requisits de fiabilitat, però no els de rapidesa i capacitat de treball. “Per això, és interessant disposar de metodologies que cobreixin els dos objectius: detectar les mostres positives i donar resultats pràcticament immediats”, assenyala Eva Brun, investigadora de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic
Així, els investigadors de la Politècnica de València han centrat el seu treball en el desenvolupament de mètodes bioquímics –inmunoassaigs- per a realitzar garbellat d'un tipus d'esteroides anabolitzants la detecció dels quals és problemàtica mitjançant les tècniques cromatogràfiques recomanades per l'Agència Mundial Antidopatge.
“Hem desenvolupat inmunoassaigs capaços de detectar els anabolitzants en orina. En els controls, en primer lloc es porta a terme un escombrat per a veure possibles positius i posteriorment una segona anàlisi de confirmació. Els mètodes que hem implementat i en els quals seguim treballant serien molt útils per la rapidesa en l'obtenció de resultats i capacitat de treball”, explica Eva Brun.
Els assajos realitzats fins a ara van mostrar sensibilitats molt bones per a substàncies com la testosterona, trenbolona, oxandrolona i metenolona, entre altres anabolizants.
Aquest treball es presenta en el marc de l'III “Workshop sobri sensors i reconeixement molecular”, que se celebra avui i matí en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny de la Universitat Politècnica de València.
Altres projectes i línies d'investigació
A més, en el marc d'aquest Workshop es presenten molts altres projectes d'investigació relacionats amb el desenvolupament de sensors químics, com per exemple, els últims avanços en el desenvolupament de llengües electròniques a l'anàlisi d'aigües i aliments, així com en sistemes in vitro per a l'estudi de fàrmacs a nivell ossi i articular i models in vivo per a l'avaluació de fàrmacs antiinflamatoris, entre molts altres.
Igualment, l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic presenta també els seus treballs per al desenvolupament de biosensors fotònics integrats per a diagnosi de sèpsies i la seva resistència a antibiòtics i de nous mètodes per a la determinació de mercuri en aigües i materials per a l'alliberament controlat de fàrmacs.
“El reconeixement molecular, i especialment dintre d'aquesta disciplina el desenvolupament de sensors químics, és un àrea d'investigació multidisciplinar en el qual s'estan produint destacats avanços, aplicables en múltiples àmbits, com l'industrial, la medicina, el mediambient, la seguretat, etc. el que ho converteix en un camp de màxima actualitat”, assenyalen els organitzadors del Workshop.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte