03/11/2022 - Nota de premsa
Un estudi encapçalat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques vincula els traumes psicològics en edat pediàtrica amb un increment del risc de desenvolupar qualsevol classe de trastorn mental anys després.
És el primer treball que analitza la relació entre els traumes psicològics i diverses patologies mentals a nivell transdiagnòstic. Ha analitzat catorze revisions o metaanàlisi ja publicades, amb més de 90.000 participants.
L'estudi el publica la revista European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience i evidencia la necessitat d'estudiar la biografia dels pacients que pateixen una patologia mental
Patir un trauma psicològic durant la infantesa incrementa de forma significativa el risc de desenvolupar un trastorn mental en arribar a l'edat adulta. En concret, fins a tres vegades, segons un recent estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que publica la revista European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience. El treball analitza les catorze revisions i metaanàlisi publicades fins al moment a revistes especialitzades sobre aquesta qüestió, i és el primer que té en compte tot el ventall de trastorns mentals existent.
En total, els estudis analitzats recullen més de 93.000 casos, que revelen una relació directa entre el fet de patir un trauma psicològic en edat pediàtrica i el risc de desenvolupar una patologia mental anys després. "És l'evidència més sòlida fins avui en dia, que el trauma psicològic realment és un factor de risc per a patir més endavant un trastorn mental", apunta el Dr. Benedikt Amann, autor principal del treball, investigador del Grup de recerca en Salut Mental de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM).
Els traumes més habituals en la infància són l'abús emocional, el físic i el sexual, tant com la negligència emocional o física i també l'assetjament escolar, entre molts altres. Haver patit una d'aquestes situacions provoca un dany a escala cerebral, una seqüela física, però també psicològica, en forma de diversos trastorns. En el cas de l'abús emocional, el trauma més freqüent, s'associa al trastorn més prevalent entre la població, el d'ansietat. Però també hi ha relació entre els traumes infantils i altres patologies, com la psicosi, que està vinculada a tots els traumes, el trastorn obsessivocompulsiu o el trastorn bipolar. En el cas del trastorn límit de personalitat, el risc s'incrementa fins a quinze vegades en cas d'haver patit un trauma durant la infantesa.
Els traumes en edat adulta també es relacionen amb un risc quatre vegades més elevat de trastorn mental posterior. Malgrat això, els investigadors apunten que l'evidència recollida en aquest tipus de patologia és menor.
D’esquerra a dreta: Ana Moreno, Benedikt Amann, Alicia Valiente i Bridget Hogg.
Estudiar la biografia del malalt
Davant aquests resultats, Bridget Hogg, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar, psicòloga i primera autora del treball, considera que cal un abordatge dels pacients que no només tingui en compte factors físics, sinó també la seva història. En aquest sentit, "s'ha d'acompanyar al pacient a la seva biografia, revisar realment què li ha passat. Ara preguntem què no funciona, però no què ha passat a la seva vida, perquè per a fer-ho cal obrir temes potencialment dolorosos i s'evita". El treball també ha destacat el fet que altres traumes com les catàstrofes, morts violentes o abusos familiars poden afectar a les persones, generant canvis estructurals i funcionals al cervell que obren la porta a trastorns mentals en el futur.
A més, les persones amb aquest tipus de patologia que han patit traumes previs, tenen un pitjor curs de la malaltia. Per tot plegat, el Dr. Amann fa una crida a l'acció. "D'una banda, hem de tractar el trauma psicològic en els nostres pacients, però també hem d'actuar en els àmbits polític i social per invertir més en prevenció. Per exemple, ajudar a les famílies en l'educació i instaurar programes per evitar casos d'assetjament escolar, que és un factor de risc molt important de patir un trastorn mental, tant per qui el rep com per qui l'exerceix", destaca.
En aquest treball també han participat investigadors de l'Hospital de Clínicas de Porto Alegre, al Brasil, i de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Article de referència
Hogg, B., Gardoki-Souto, I., Valiente-Gómez, A. et al. Psychological trauma as a transdiagnostic risk factor for mental disorder: an umbrella meta-analysis. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci (2022). https://doi.org/10.1007/s00406-022-01495-5
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte