Les persones amb infecció per VIH tenen alterats els nivells d'una molècula concreta d'ARN relacionada tant amb envelliment com amb inflamació. Aquesta molècula continua alterada tot i rebre tractament antiretroviral. Això la converteix en un indicador que, tot i rebre tractament antiretroviral i controlar la infecció, el seu sistema immunitari continua afectat. Els autors de l'estudi, que publica la revista Journal of Microbiology, Immunology and Infection, proposen que l'origen d'aquesta alteració és la inflamació crònica provocada per la infecció independentment del tractament que reben els pacients. Disposar d'aquest marcador pot servir per monitorar l'evolució dels pacients i la capacitat dels fàrmacs que prenen per restablir el funcionament normal del seu sistema immunitari.
La revista The Lancet Public Health ha publicat els resultats d'un dels estudis més grans i actualitzats a tot el món destinat a avaluar la prevalença puntual de símptomes depressius clínicament rellevants
14/06/2023 - Informació general
El Programa d'Epidemiologia i Salut Pública (EPISAP) de l'Hospital del Mar Research Institute va portar a terme el passat 7 de juny la seva reunió anual, a la qual es van posar en comú les línies de recerca estratègiques dels grups i es van analitzar les fortaleses del programa. Cal destacar la participació en el programa de joves investigadors de talent. A la trobada es va posar en evidència una trajectòria de recerca consolidada juntament amb línies emergents, com les derivades de la pandèmia de la COVID-19. S'ha rebut finançament per a projectes europeus en àrees com la prevenció personalitzada del suïcidi i la depressió, la mesura dels resultats reportats pels pacients (PRMs) i l'impacte per a la seguretat i la salut laboral associat a les plataformes digitals.
Més informació "Reunió anual del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública"
10/06/2023 - Informació general
Per donar compliment a les lleis DA17.2 c) de la LO 3/2018 de reutilització de dades de recerca biomèdica, es comunica als participants dels estudis REGICOR, ACRISC i BARCOS realitzats a la institució Fundació Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, amb el Dr. Jaume Marrugat com a investigador principal (REGICOR i ACRISC) i la Dra. Diana Ovejero (BARCOS) entre els anys 1995 i 2015, que les seves dades pseudonimitzades seran reutilitzades en el projecte CORDELIA (El primer estudio de asociación de genoma completo (GWAS) con enfermedad coronaria poblacional a 10 años en más de 100.000 participantes para personalizar la prevención cardiovascular en España - PMP22/00033) aprovat pel Comitè d'Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) del Parc de Salut Mar de Barcelona amb el número 2023/10785/I i finançat en la convocatòria de Projectes d'Investigació de Medicina Personalitzada de Precisió.
Més informació "Reutilització de dades de recerca biomèdica en el Projecte CORDELIA"
18/05/2023 - Informació general
El projecte PROMES-U té per objectiu millorar la salut mental d'estudiants de grau analitzant els factors que poden influir en l'aparició de problemes de salut mental, així com la implementació i avaluació d'intervencions en línia de promoció de la salut mental i de prevenció de problemes de depressió i ansietat. La recollida de dades de seguiment va començar el passat 4 de maig entre estudiants que van omplir l'enquesta basal fa tot just un any, amb l'enviament d'un correu electrònic a les persones que van cedir el correu electrònic. En acabar el qüestionari, es rep un informe personalitzat sobre la seva salut mental, així com recomanacions sobre hàbits saludables i recursos disponibles. Les dades recollides permetran millorar el coneixement sobre la salut mental dels i de les estudiants a la universitat.
Més informació "Es posa en marxa la recollida de dades amb el qüestionari de seguiment PROMES-U"
18/11/2022 - Informació general
Un equip d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha creat un model per a predir el risc individual de càncer de mama que podria utilitzar-se per a crear estratègies personalitzades de cribratge d'aquesta malaltia. La recerca, presentada en el 13 Congrés Europeu de Càncer de Mama, podria fer que els programes de detecció de mama siguin més efectius i, en última instància, millorar les taxes de supervivència. També podria significar que hi hagi menys persones que pateixin 'falsos positius' (quan les proves de detecció indiquen càncer, però altres proves mostren que no n'hi ha) i 'sobrediagnòstic' (quan les persones són diagnosticades i tractades per un càncer que creix de forma extremadament lenta i no ha causat cap problema durant la seva vida).
28/10/2022 - Informació general
Es tracta d'una cohort d'estudi formada per 200.000 persones, que ha de servir per estudiar i millorar la salut de la població espanyola. El Dr. Jordi Alonso, cap del Grup de recerca en Serveis Sanitaris de l'IMIM-Hospital del Mar, forma part del comitè executiu del projecte, que acaba de complir el seu primer any de treball. L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques és una de les 21 institucions de l'Estat que formen part, de forma conjunta amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del projecte IMPaCT Cohorte. Aquesta iniciativa té com a objectiu crear una cohort amb 200.000 persones de més de quinze anys per a estudiar i millorar la salut de la població a través d'elles. El projecte fa un any que està en marxa i va celebrar una reunió per analitzar la seva evolució a finals del passat mes de setembre a Alcalà de Henares.
27/10/2022 - Informació general
En motiu de la Diada del Farmacèutic, el passat 18 d'octubre el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va atorgar el Premi al millor projecte comunitari a l'Estudi CARGENCORS: Puntuació de risc genètic de gravetat de COVID-19 en pacients positius per SARS-CoV-2, liderat per investigadors i metges de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Més informació "El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona premia l’estudi CARGENCORS"
07/10/2022 - Informació general
Un equip d'investigadors liderat per l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) ha descrit un biomarcador a la sang de pacients amb diabetis tipus 1 que permet conèixer la deterioració de les seves artèries. Els pacients amb diabetis tenen un envelliment prematur de les seves artèries, de manera que cada vegada és més difícil que la sang arribi als seus teixits i això fa que els òrgans deixin de funcionar correctament. Això pot acabar provocant complicacions microvasculars -amb afectació en òrgans com els ulls o els ronyons-, i complicacions macrovasculars -que poden desencadenar en infarts de cor o cerebrals-.
17/08/2022 - Informació general
Un projecte de recerca conjunt de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i el CNIC ha estat seleccionat per rebre una subvenció de l'Instituto de Salud Carlos III per analitzar si una major presència en sang d'omega-3 s'associa a un cervell més resistent a aquesta malaltia neurodegenerativa. El projecte, liderat pel Dr. Aleix Sala-Vila, del Grup de recerca en risc cardiovascular i nutrició de l'IMIM-Hospital del Mar ha rebut una de les subvencions de projectes de recerca, desenvolupament i innovació de l'Instituto de Salud Carlos III. L'estudi es desenvoluparà de forma conjunta amb el Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III, dins l'estudi PESA que aquesta institució desenvolupa amb el Banco Santander. La proposta rebrà 114.000 euros per a la seva realització.
Més informació "Investigaran si una dieta rica en omega-3 ajuda a prevenir l’Alzheimer"
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte