22/09/2020 - Nota de premsa
Nota de premsa conjunta CIBERDEM, CIBEROBN, l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida i l'ICVV
Una nova recerca ha demostrat que l'oli d'oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics augmenta la capacitat de les partícules HDL (lipoproteïnes d'alta densitat) de transportar el colesterol dipositat en la paret arterial per a la seva posterior eliminació de l'organisme a través del fetge i l'intestí. El treball, publicat a la revista Biomedicines, ha estat coordinat per investigadors del CIBER de les àrees de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida i l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi-ICVV.
La recerca, realitzada en un model experimental de ratolí, ha permès avaluar que tant l'oli d'oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics com els propis compostos fenòlics per si mateixos, eren capaços no sols de millorar la capacitat de les HDL per a extreure colesterol de les cèl·lules macrofàgues, sinó també eliminar-lo de l'organisme. Aquest mecanisme és un reflex d'una de les funcions cardioprotectores de les HDL.
"Els resultats del nostre estudi indiquen que l'oli d'oliva no enriquit, utilitzat com a control i com a base de preparació de l'oli enriquit, també va ser capaç de promoure aquesta funció cardioprotectora de les HDL. No obstant això, els resultats derivats de l'oli d'oliva funcional enriquit amb els seus propis compostos fenòlics, millorava notablement aquesta capacitat protectora", explica Joan Carles Escolà, investigador del CIBERDEM a l'Hospital Sant Pau de Barcelona i un dels principals responsables de l'estudi.
Els resultats d'aquesta recerca, juntament amb els d'estudis previs dels grups implicats en aquest treball, permetrien concloure que aquest oli d'oliva enriquit amb els seus propis compostos fenòlics es pot considerar com un aliment funcional cardiosaludable.
Una quantitat major de compostos fenòlics antioxidants i antiinflamatoris de l'oli
Els compostos fenòlics són substàncies naturals que es troben en les plantes, les fruites, les verdures, el cafè o la xocolata, entre altres aliments, i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries. "L'oli funcional utilitzat en aquesta recerca es va enriquir amb compostos fenòlics propis de l'oli d'oliva verge, per la qual cosa el seu contingut d'aquests compostos és superior al que és present de manera habitual en els olis d'oliva verge, gràcies a un procés tecnològic nou" exposa Montserrat Fitó, investigadora del CIBEROBN a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Per a aquest procediment de preparació, primer s'extreuen els compostos fenòlics, bàsicament els derivats de l’hidroxitirosol de la pasta d'oliva de la varietat Arbequina i posteriorment s'incorporen a l'oli en una concentració determinada. La Dra. Fitó afegeix que "d'aquesta manera l'enriquiment permet el consum d'una major quantitat de compostos fenòlics antioxidants de l'oli sense incrementar el consum de greix".
Article de referència:
Cedó, L.; Fernández-Castillejo, S.; Rubió, L.; Metso, J.; Santos, D.; Muñoz-Aguayo, D.; Rivas-Urbina, A.; Tondo, M.; Méndez-Lara, K.A.; Farràs, M.; Jauhiainen, M.; Motilva, M.-J.; Fitó, M.; Blanco-Vaca, F.; Solà, R.; Escolà-Gil, J.C. Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo. Biomedicines 2020, 8(8), 266; https://www.mdpi.com/2227-9059/8/8/266
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte