26/02/2009 - Informació institucional
El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat de la consellera de Salut, Marina Geli, lliurarà avui dijous, a les 19 hores, les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari. El Govern de la Generalitat, per novè any consecutiu, guardona a una sèrie de persones i entitats que han contribuït a la millora de la sanitat.
L’acte tindrà lloc avui dijous 26 de febrer a les 19 hores al Palau de Pedralbes i en l’edició d’enguany les persones distingides amb la medalla Josep Trueta són les següents:
Dr. Josep Maria Antó i Boqué (Cornellà de Llobregat, 1952)
Llicenciat (1975) i doctorat en medicina amb el premi extraordinari (1990) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de l’any 1988 forma part de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-IMAS), on ha estat coordinador de la Unitat de Recerca Respiratòria i Ambiental. Actualment, és director del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), director del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i catedràtic en medicina de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat editor associat i membre del comitè editorial de diferents revistes científiques entre les quals hi ha l’American Journal of Epidemiology, el European Journal of Public Health, el European Respiratory Journal i Thorax. Ha rebut diversos guardons, entre d’altres, la medalla Narcís Monturiol concedida per la Generalitat de Catalunya (1995). La seva principal àrea d’investigació és l’epidemiologia de l’asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica dirigida a identificar les causes ambientals i a prevenir-les. Actualment és membre del Consell Assessor de Sanitat del Departament de Salut.
Sr. Joan Duran i Pou (Barcelona, 1949)
Llicenciat en farmàcia per la Universitat de Barcelona (1972), diplomat en administració i direcció d’empreses (1984) i en gestió hospitalària per ESADE (1985). Fou vocal de la Junta de Govern del Col.legi de Farmacèutics de Barcelona (1975-1978), adjunt al Servei de Farmàcia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona (1978-1980), cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar de Barcelona (1980-1982) i de l’Hospital de l’Esperança de Barcelona (1984-1987), titular d’oficina de farmàcia a Barcelona des del 1987, president del Col.legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (1994-2008) i president del Consell de Col.legis de Farmacèutics de Catalunya (2000-2008). Fou també vicepresident de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (1994-1998) i del Consell General de Col.legis Oficials de Farmacèutics (1997-2002), membre del grup d’experts del Consens sobre Atenció Farmacèutica del Ministeri de Sanitat i Consum (2001) i de la Comissió Nacional de la Reial Farmacopea Espanyola (2002). Fou membre del Comitè Directiu per a la Implantació de la Recepta Electrònica a Catalunya (2007-2008), i és membre del Consell Assessor de Sanitat del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya des del 2008.
Dra. Maria Rosa Feu Toca (Barcelona, 1956)
Llicenciada en veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (1989), i doctora cum laude en veterinària (1998). Prèviament havia desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit del sector industrial alimentari. És membre del Col.legi Oficial de Veterinaris de Barcelona des del 1989, i funcionària del cos de veterinaris de la Generalitat de Catalunya des del 1992. És també presidenta fundadora de l’Associació de Veterinaris Higienistes de Catalunya, de la qual n’és membre actualment. Fou l’encarregada de portar a terme un programa d’inspecció dels escorxadors d’aviram i conills de la província de Barcelona (19992008). Fou responsable dels serveis veterinaris oficials d’escorxadors del Baix Llobregat (2001-2008). L’any 2009 ha estat assignada responsable de l’equip de protecció de la salut del Baix Llobregat Centre Nord i Fontsanta del Servei Regional a Barcelona de l’Agència de Protecció de la Salut. Ha completat nombroses activitats de formació continuada, i ha estat docent col.laboradora del Curs de patologia i inspecció sanitària d’aus de corral organitzat pel Consell de Col.legis de Veterinaris de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat.
Sra. Maria Carme Mata i Vidal (Lleida, 1951)
Diplomada en infermeria (1975) i en treball social (1978). Cursà l’especialitat d’anàlisis clíniques (1981) i és màster en salut pública i comunitària (1994). És infermera d’atenció primària des del 1975. Exercí el càrrec de cap d’infermeria dels centres d’atenció primària de Lleida ciutat (1983-1988) i de cap de la Secció d’Infermeria de l’Àrea de Gestió de Lleida (1988-1993). És responsable de formació continuada i comunicació a l’atenció primària de Lleida de l’Institut Català de la Salut des del 1993. Ha estat professora associada al Departament d’Infermeria de la Universitat de Lleida des del 1989 fins a l’actualitat, i coordinadora del Programa de cribratge de càncer de mama a la Regió Sanitària Lleida del Servei Català de la Salut (1998-2007). Ha ocupat càrrecs en diverses societats, i ha estat presidenta de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Lleida (des del 2001), presidenta de la Creu Roja a Lleida (2003-2005) i membre del Comitè de Direcció de Creu Roja a Catalunya.
Dra. Sofia Minguell Vergés (Tortosa, 1960)
Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Central de Barcelona l’any 1984, màster en salut pública per la Facultat de Medicina i Farmàcia de la Universitat Lliure de Brussel•les (1989) i especialista en medicina preventiva i salut pública. Exercí de metgessa general en l’àmbit de l’atenció primària a l’Institut Català de la Salut (1985-1990). És funcionària del cos de titulats superiors de salut pública de la Generalitat des del 1990, i fou cap de la Secció d’Epidemiologia als Serveis Territorials de Salut a Tarragona des del 1993. Actualment, és responsable de la Unitat de Vigilància Epidemiològica als Serveis Territorials de Salut al Camp de Tarragona. Ha participat en diferents projectes de recerca i ha estat guardonada amb el Premi Sagessa al millor article clínic epidemiològic publicat l’any 1996. Desenvolupa tasques docents vinculades a l’Institut d’Estudis de la Salut des del 1992, i ha participat en el Projecte demostratiu de l’Agència de Salut Pública del Baix Camp (2006-2008).
Dra. Montserrat Pujiula Blanch (Montagut, 1966)
Llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona, Unitat Docent de Sant Pau (1990). Especialista en medicina familiar i comunitària (1993). Rebé l’acreditació com a tutora del Programa de l’especialitat de medicina de família i comunitària (1995), i fou diplomada en sanitat per l’Institut de Salut Pública de Catalunya (1995). Inicià la seva activitat professional com a metgessa de família a l’ABS de Salt l’any 1994, on exerceix fins a l’actualitat, i a on va iniciar la seva trajectòria en salut comunitària l’any 1996. Imparteix docència en atenció primària orientada a la comunitat en la Unitat Docent de Medicina de Família i Comunitària de Girona des del 1997. Ha estat coordinadora de programes i projectes de salut comunitària a l’ABS de Salt, un dels quals (prevenció de caigudes en la gent gran de la comunitat) fou distingit amb la concessió de diversos premis i beques.
Dr. Carles Vallbona i Calbó (Granollers, 1927)
Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona (1950). Doctor cum laude per la mateixa Universitat (1959). Cursà els estudis de postgrau a París i Houston. És diplomat per l’American Board of Pediatrics. És professor dels departaments de Medicina Familiar i Comunitària i de Medicina Física i Rehabilitació del Baylor College of Medicine, director mèdic del Programa de salut comunitària del Harris County Hospital District i director de la clínica de poliomielitis de l’Institute For Rehabilitation and Research a la ciutat de Houston, Texas. És autor de més de 270 publicacions científiques entre les que es destaca el seu treball pioner en informàtica mèdica i la recerca sobre els efectes de la immobilització en persones discapacitades i en persones sanes com a col.laborador de la NASA. Ha estat consultor de la Conselleria de Sanitat i Seguretat Social de Catalunya des del 1980, i és president del Consell Assessor sobre Activitat Física i Promoció de la Salut des que es va crear. Forma part del Patronat de l’Hospital General de Granollers on s’ha creat l’Observatori de Salut del Vallès Oriental Carles Vallbona.
Dr. Joan Ramon Villalbí i Hereter (Barcelona, 1955)
Llicenciat i doctor en medicina per la Universitat de Barcelona (1979 i 1990) i mestre en salut pública per la Universitat de Yale (1983). Ha treballat en la gestió i l’avaluació de serveis i programes de salut pública i atenció primària, i actualment és adjunt a la gerència de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Amb el seu treball ha contribuït a la modernització dels serveis de salut pública del país, incorporant ciència i gestió a la reforma de la salut pública. La seva experiència de recerca s’ha concentrat principalment en el camp de l’avaluació de polítiques, programes i serveis. En l’àmbit docent és professor associat en matèria de salut pública de les universitats Pompeu Fabra i John Hopkins. És membre del consell editorial de diverses revistes científiques. Ha servit a les juntes de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears, la Societat Catalana d’Atenció Primària, el Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, la Xarxa Europea de Prevenció del Tabaquisme i la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària. És president del Consell Assessor sobre Tabaquisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya des del 2004.
Les entitats guardonades amb les Plaques Trueta són les següents:
Televisió de Catalunya. Programa SALUT!
Salut! és un programa divulgatiu que vol fomentar els hàbits de vida saludables i ajudar a prevenir les malalties més comunes del nostre país. L’espai està produït per TV3 amb la col.laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Va estrenar-se l’octubre de l’any 2007, i segueix l’actuació de tres professions de la salut en diferents àmbits: la infermera Magda Tarrés, i els metges Jordi Schlaghecke especialista en medicina del treball, i Montserrat Baré, metgessa de família. Actualment s’emet la segona temporada.
Xarxa Sida i Món Local a Catalunya
La Xarxa Sida i Món Local a Catalunya, constituïda a l’Hospitalet de Llobregat el desembre de 2004, està integrada per diversos ajuntaments i consells comarcals, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, societats científiques i ONG de tot Catalunya, tots relacionats amb el VIH/sida. Amb l’objectiu de promoure la implicació del món local en l’abordatge present i futur de la infecció pel VIH/sida, es genera un discurs positiu envers aquesta necessitat. La Xarxa Sida i Món Local a Catalunya ha definit les bases per a un model comú d'intervenció comunitària d'àmbit local en matèria de VIH/sida a Catalunya, dóna suport als agents que intervenen en el món local per a l’aplicació d’aquest model d’intervenció i es planteja impulsar iniciatives que afavoreixin la sostenibilitat dels programes d’intervenció en VIH/sida.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte