Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

15/11/2023 - Informació institucional

PERMANENS: Habilitació d'un programari de medicina de precisió per a l'avaluació i la gestió personalitzades del risc de suïcidi al servei d'urgències

L'evidència mostra una pèrdua anual de 34,6 milions d'anys de vida a tot el món a causa del suïcidi. En resposta a això, institucions de renom mundial especialitzades en salut mental i investigació del suïcidi, en col·laboració amb experts en bioinformàtica, han engegat PERMANENS, una iniciativa pionera de recerca europea.

El projecte de recerca PERMANENS es dedica a crear un prototip de programari mèdic que ajudi els metges a oferir avaluacions i cures personalitzades als pacients que arriben a urgències amb un elevat risc d'autolesió o suïcidi. Aquest programari de medicina de precisió aprofitarà el poder de la intel·ligència artificial per proporcionar avaluacions de risc més precises i accés a informació basada en l’evidència, cosa que permetrà identificar opcions de tractament eficaces adaptades a les necessitats i al perfil de risc únics de cada pacient.

Moltes persones, sobretot joves, pateixen episodis d'autolesió, però un nombre significatiu no rep el tractament que necessita, cosa que les deixa exposades al risc de suïcidi. Els serveis d'urgències tenen un paper crucial a l'hora d'abordar aquest problema, ja que acostumen a ser el primer punt de contacte amb els professionals mèdics després d'un episodi d'autolesió. Tanmateix, basar-se únicament en avaluacions clíniques i escales estandarditzades resulta inadequat per identificar amb precisió els pacients amb més risc d'autolesió recurrent i suïcidi.

El projecte PERMANENS, centrat en l'anàlisi de dades de registres transnacionals, el desenvolupament de models precisos de predicció de riscos i la creació d'una base de coneixements clínics sobre intervencions basades en l'evidència, té com a objectiu facilitar l'atenció personalitzada i les intervencions oportunes . Aprofitant aquests avenços, la iniciativa pretén prevenir eficaçment els resultats adversos entre les persones que lluiten contra les autolesions. El prototip de programari es desenvoluparà en col·laboració amb pacients i metges per garantir-ne la facilitat d'ús, practicitat i acceptació. En adaptar les intervencions a les necessitats específiques de cada persona, PERMANENS augmenta la probabilitat que els pacients iniciïn i mantinguin un tractament eficaç de salut mental. Amb aquests esforços, la iniciativa vol reduir significativament les taxes d'autolesió i suïcidi entre la població.

El consorci PERMANENS està coordinat per l'Hospital del Mar Research Institut de Barcelona i el seu investigador principal és Philippe Mortier, del grup de recerca en serveis sanitaris del centre. Està format a més per la Universitat d'Oslo (Noruega) amb l'investigador principal Ping Qin, l'Institut Karolinska (Suècia) amb Johan Bjureberg, l'University College Cork-National Suicide Research Foundation (Irlanda) amb Ella Arensman i la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) amb Manuel Pastor. El consorci reuneix experiència en investigació clínica en salut mental, salut pública, bioestadística i informàtica biomèdica.

L'Institut de Recerca Hospital del Mar lidera aquest projecte amb el suport de les institucions sòcies.

Més informació sobre PERMANENS a la pàgina web oficial: www.permanens.eu.

Equip investigador de PERMANENS

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte