14/06/2023 - Informació general
El Programa d'Epidemiologia i Salut Pública (EPISAP) de l'Hospital del Mar Research Institute va portar a terme el passat 7 de juny la seva reunió anual, a la qual es van posar en comú les línies de recerca estratègiques dels grups i es van analitzar les fortaleses del programa. Cal destacar la participació en el programa de joves investigadors de talent.
A la trobada es va posar en evidència una trajectòria de recerca consolidada juntament amb línies emergents, com les derivades de la pandèmia de la COVID-19. S'ha rebut finançament per a projectes europeus en àrees com la prevenció personalitzada del suïcidi i la depressió, la mesura dels resultats reportats pels pacients (PRMs) i l'impacte per a la seguretat i la salut laboral associat a les plataformes digitals. Així mateix, es van presentar estudis en marxa a gran escala com l'estudi de cohorts CORDELIA-GWAS o l'assaig clínic nutricional PREDIMEDplus. I es van revisar metodologies necessàries per avançar en la causalitat, com les anàlisis d'aleatorització Mendeliana, i eines innovadores com la mineria de dades i l'aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial.
El programa EPISAP, en el marc de l'Hospital del Mar Research Institute, ha mostrat la seva utilitat en la monitoratge de brots infecciosos, l'estudi dels factors de risc, de biomarcadors predictius, mecanismes subjacents i l'establiment de plausibilitat biològica, en enfocaments multidisciplinaris molt eficients.
La reunió també va servir per presentar aportacions del programa per millorar els serveis de salut des de la justícia social, recollint informació aportada pels pacients (PRMs), promovent un envelliment de qualitat, la igualtat quant a gènere i en altres situacions com en persones que han patit una malaltia oncològica, establint un ambient segur de treball i garantint que el coneixement científic arribi de manera adequada a la societat.
També va comptar amb les ponències de tres investigadors convidats, la Dra. Caroline Sabin de l'Institute for Global Health del University College London, la Dra. Mònica Guxens de l'ISGlobal i el Dr. Fernando Rodríguez-Artalejo de la Universidad Autónoma de Madrid. Van posar de relleu, respectivament, la utilitat d'estudis de cohorts per abordar temes complexos com l'evolució històrica de la infecció per VIH, l'impacte de la contaminació ambiental en el desenvolupament neurològic i la rellevància de l'Epidemiologia i la Salut Publica en la recerca biomèdica i els nous reptes quant a la medicina personalitzada.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte