21/01/2022 - Covid-19
Un 12% dels pacients ingressats per COVID-19 que, a la vegada, pateixen dany cardíac, necessiten tornar a ser ingressats o moren en el primer any després de superar la malaltia. En canvi això només passa en l'1% dels que no pateixen dany cardíac durant la infecció per SARS-CoV-2, segons un estudi publicat al Journal of Clinical Medicine. Aquestes persones tenen una situació de partida agreujada per altres patologies prèvies, com ara hipertensió arterial, insuficiència renal crònica i episodis d'insuficiència cardíaca.Els autors del treball recomanen revisar de forma rutinària els marcadors de dany cardíac en sang en els pacients ingressats per COVID-19 per poder fer un seguiment acurat d'aquests problemes a llarg termini
Els pacients que pateixen dany cardíac durant la infecció per COVID-19 tenen més probabilitats de necessitar tornar a ingressar a l'hospital o de morir que aquells que superen la malaltia sense patir danys al cor. Així ho revela un estudi liderat per investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER en Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), que ha publicat la revista Journal of Clinical Medicine.
En concret, el 12% dels pacients estudiats amb aquesta característica van haver de reingressar a l'hospital (1 d'ells va morir), durant l'any posterior a la seva alta per la COVID-19. Entre els que no van patir dany cardíac, poc més de l'1% ho va necessitar i cap va morir. Davant aquest fet, la Dra. Andrea Izquierdo, metgessa adjunta del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i primera signant del treball, explica que "recomanem comprovar de forma rutinària els marcadors de dany cardíac a la sang dels pacients ingressats per COVID-19 per poder ajudar a guiar el tractament, el maneig intrahospitalari i el maneig posthospitalari, quan el pacient rebi l'alta".
D'esquerra a dreta, Núria Ribas, Andrea Izquierdo i Jaume Marrugat.
Comprovar un marcador de dany cardíac
Els investigadors van comprovar l'evolució durant un any de 86 pacients que havien ingressat a l'Hospital del Mar i a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona per COVID-19 i que presentaven en sang elevats nivells de troponina, proteïna que s'allibera quan es produeix dany al múscul cardíac, el miocardi. Les seves dades es van comparar amb altres 86 pacients ingressats pel mateix motiu, però sense aquest problema. Els dos grups eren equivalents en qüestió d'edat i sexe. En el cas del primer grup, "malgrat que els pacients haguessin superat la COVID-19 i haguessin tornat a casa, reingressaven més i tenien major mortalitat durant el primer any de seguiment que els pacients sense l'indicador de dany cardíac en sang", explica la Dra. Izquierdo.
A més, a la meitat dels pacients amb aquest marcador elevat, se'ls hi van fer proves al cap de sis mesos de l'alta, comprovant que en aquells que havien patit dany cardíac el cor presentava parets més gruixudes, un factor segurament relacionat amb patir hipertensió arterial i no amb la COVID-19. Cal destacar que les persones que presentaven nivells elevats de troponina en sang tenien una situació de partida pitjor que les que no, amb més comorbiditats associades, com ara hipertensió arterial, insuficiència renal crònica, o episodis d'insuficiència cardíaca. Per aquest motiu, la Dra. Núria Ribas, cap de secció de la Unitat Coronària de l'Hospital del Mar i signant del treball, apunta que es tracta d'un col·lectiu al qual "cal seguir de forma més estreta per evitar aquests reingressos". Els reingressos (que patien el 10,5% dels pacients d'aquest col·lectiu, davant l'1,2% de l'altre grup), es produïen per motius no associats amb la COVID-19.
Això converteix els nivells de troponina en sang en un "bon indicador de mal pronòstic a llarg termini en pacients amb COVID-19, malgrat haver superat la malaltia i de forma independent de l'edat i el sexe", assegura la Dra. Ribas. Fins ara, s'havia relacionat aquest indicador de dany cardíac amb el risc de problemes dels pacients durant l'ingrés, però no una vegada els pacients ja havien rebut l'alta hospitalària.
El Dr. Jaume Marrugat, investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i autor del treball, afegeix que l'avantatge d'aquest indicador és que "donat que és una determinació relativament barata i disponible a tots els hospitals, realitzar-la en tots els pacients amb COVID-19 que requereixen hospitalització és factible i ofereix una estratificació de risc no només durant la hospitalització sinó també a llarg termini".
Article de referència
Izquierdo A, Mojón D, Bardají A, Carrasquer A, Calvo-Fernández A, Carreras-Mora J, Giralt T, Pérez-Fernández S, Farré N, Soler C, Solà-Richarte C, Cabero P, Vaquerizo B, Marrugat J, Ribas N. Myocardial Injury as a Prognostic Factor in Mid- and Long-Term Follow-Up of COVID-19 Survivors. J Clin Med. 2021 Dec 16;10(24):5900. doi: 10.3390/jcm10245900. PMID: 34945196; PMCID: PMC8708676.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte