El Grup de Recerca en Radiacions i Cirurgia és un grup de recerca clínica i bàsica que treballa en la utilització de les radiacions com a tractament bàsicament del càncer, especialment en les línies d’alteració del fraccionament, de radiotoxicitat i qualitat de vida, i de control de qualitat i innovació tecnològica; a més de projectes clínics relacionats amb l'activitat clínica pròpia del Servei d’Oncologia Radioteràpica. Es tracta d’un grup multidisciplinari integrat per personal mèdic, físic, tècnic i d’infermeria.
El grup té una productivitat científica considerable, en relació als grups d’Oncologia Radioteràpica del nostre entorn, a més d'activitat de visibilitat de la recerca. El seu objectiu principal és mantenir les línies actives de recerca, establir sinèrgies amb altres grups tant nacionals com internacionals, mantenir les activitats formatives del grup i el nivell de producció científica i de captació de recursos, tant competitius com no competitius, i augmentar l'impacte en la societat (divulgació, guies de pràctica clínica, associacions de pacients i difusió).
Línies principals de recerca
Variacions del fraccionament i escalada de dosi
- Investigar diferents formes d’administrar la dosi de radioteràpia per tal d’augmentar l’eficàcia, de disminuir la toxicitat o d’augmentar l’eficiència. Aquest grup s’ha caracteritzat sempre per la utilització de esquemes de tractament considerats com innovadors, tant en la vessant del tractament pal·liatiu com a radical.
- Actualment estem duent a terme estudis en malaltes amb càncer de mama, radioteràpia hipofraccionada setmanal, hipofraccionamient diari i sobredosificació integrada. Tots aquests estudis pretenen reduir el número total de sessions de tractament.
- Des de l’any 2008, gràcies a una Beca FISS, estem augmentant la dosi en pacients amb càncer de pulmó no cèl·lula petita, amb l’objectiu de millorar els resultats.
- Des de 2009 tenim en marxa un estudi per valorar els resultats amb hipofraccionament accelerat (AHRT) en malalts amb càncer de pulmó no cèlul.la petita.
Radiotoxicitat i qualitat de vida
- Disminuir la toxicitat derivada dels tractament i millora la qualitat de vida és el repte de la medicina actual. El servei d’Oncologia Radioteràpica té experiència en l’avaluació de la radio toxicitat i la qualitat de vida, ha col·laborat amb grups internacionals tant amb el control de la toxicitat esofàgica en malalts amb càncer de pulmó, com en la validació de qüestionaris de qualitat de vida en malalts amb metàstasis òssies i cerebrals.
- L’any 2005, l’Agència d’Avaluació de Tecnologia de Recerca Mèdica ens va concedir una Beca per avaluar la relació entre l’apoptosi radioinduïda i la toxicitat en malalts amb càncer de pròstata. Vàrem poder demostrar una relació inversa entre l’apoptosi i la radio toxicitat i la supervivència. Arran d’aquests estudi hem pogut establir una col·laboració amb grups de recerca espanyols per avaluar la relació entre els biomarcadors i la toxicitat.
- En aquesta línia de recerca, actualment està en marxa l’estudi PREMER. Assaig fase III que intenta demostrar que la protecció de l’hipocamp, en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita sotmesos a irradiació cranial profilàctica, pot reduir els efectes secundaris neurocognitius atribuïts a aquest tipus d’irradiació.
- També està en marxa, l’estudi OPTIMAL que avalua la necessitat de la irradiació de la axil·la en les malaltes amb càncer de mama.
- Estem participant en el projecte internacional STRIPE ("Systematic analysis of toxicity after radical irradiation: pneumonitis and esophagitis”) per valorar les esofagitis i pneumonitis radioinduïdes en malalts amb càncer de pulmó.
- També estem començant l’estudi ReDyOR “Valoración de los beneficios de la rehabilitación profiláctica de la musculatura deglutoria en la calidad de vida y la deglución, a corto y medio plazo, de los pacientes sometidos a radioterapia por cáncer de cabeza y cuello: Ensayo Clínico Aleatorizado” becat per l’AECC l’any 2014.
Control de qualitat i tecnologia
- Aquesta línia és complementària de les dues anteriors. La incorporació, en breu, de nova tecnologia ens permetrà aprofundir en aquesta línia de recerca.
- Actualment estem engegant un estudi sobre la utilització de les impressores 3D en braquiterapia i en radioteràpia externa, l’objectiu es aconseguir precisar, encara més, l’administració de les radiacions, amb sistemes d’immobilització fets personalment per a cada pacient.