14/03/2018 - Nota de premsa
Un nou estudi realitzat en animals de laboratori i publicat a European Neuropsychopharmacology mostra com l'adversitat en les primeres etapes de la infància pot originar alteracions persistents en el comportament
La privació materna durant les primeres etapes de la infància pot produir una situació de depressió que implica una major vulnerabilitat al consum d'alcohol en l'edat adulta, segons mostra un estudi realitzat en animals de laboratori i dirigit per la investigadora Olga Valverde, líder del Grup de Recerca en Neurobiologia del Comportament (GreNeC) de la Universitat Pompeu Fabra, en el que han participat investigadors del Programa de Recerca en Neurociències de l'IMIM.
L'objectiu del treball publicat a la revista European Neuropsychopharmacology ha estat avaluar com aquesta adversitat en la infància pot originar alteracions persistents en el comportament i en mecanismes neurals que es mantinguin en l'edat adulta. Per a aconseguir-ho, els investigadors van desenvolupar un model de separació maternal després del naixement en rosegadors, que produeix en l'animal símptomes depressius. Van usar tests d'avaluació de la conducta i van analitzar el seu consum d'alcohol i la recaiguda després de l'abstinència. També van avaluar la presència de diferents compostos en àrees del cervell.
Els resultats de l'estudi, en el qual també van participar científics de l’IMIM i de la UB, mostren que la separació maternal produeix en el rosegador una afectació del sistema de recompensa. Això fa que els animals sentin menys plaer davant el consum d'estímuls positius com l'alcohol, per la qual cosa realitzen consums més intensos.
“A més en un model de consum d'alcohol voluntari, els animals exposats a la separació maternal van consumir més alcohol i van mostrar una major facilitat per recaure en el consum d'alcohol després de l'abstinència”, explica la investigadora del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF. Això es va veure associat a una reducció en els nivells de diversos compostos del sistema monoaminèrgic en el cos estriat del cervell dels rosegadors. També es va observar una disminució dels nivells d’endocannabinoides, implicats en el manteniment de l'humor i en els processos de recompensa, en diferents estructures cerebrals, concretament en el cos estriat i en l'escorça prefrontal.
De la mateixa manera, els ratolins exposats a privació materna van mostrar alteracions emocionals relacionades amb el comportament depressiu, dèficits en el comportament social i una conducta d'ansietat en comparació amb els animals control. “Les nostres troballes emfatitzen la rellevància dels primers períodes de la vida en el desenvolupament d'alguns trastorns psiquiàtrics, com els trastorns de l'estat d'ànim i els trastorns d'abús de substàncies”, conclou Olga Valverde.
Article de referència:
M. Portero-Tresserra, I. Gracia-Rubio, L. Cantacorps, O. J.Pozo, A. Gómez-Gómez, A. Pastor, R. López-Arnau, R. de la Torre, O. Valverde. Maternal separation increases alcohol- drinking behaviour and reduces endocannabinoid levels in the mouse striatum and prefrontal cortex. European Neuropsychopharmacology (2018). https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2018.02.003
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte