09/07/2015 - Nota de premsa
Un avenç que obre la porta a noves dianes per optimitzar el seu ús terapèutic
El potencial terapèutic dels compostos derivats de la Cannabis sativa té un gran interès per al tractament de diverses malalties. Malgrat això, els efectes psicoactius i, en particular, les alteracions que aquestes substàncies produeixen a nivell cognitiu representen una limitació important per al desenvolupament de nous medicaments basats en compostos derivats d’aquesta planta.
Una recerca, que es publica el 9 de juliol a PloS Biology, ha aconseguit dissociar determinats efectes terapèutics dels cannabinoides dels seus principals efectes indesitjables. Aquest important avenç identifica noves dianes terapèutiques en el sistema nerviós central i permet el futur disseny de nous medicaments.
És un estudi que ha estat dirigit per Rafael Maldonado, cap del Laboratori de Neurofarmacologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la Universitat Pompeu Fabra, amb Patricia Robledo, investigadora de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i Xavier Viñals com a primer signant, ambdós membres del seu laboratori, amb participació d’investigadors de l’IMIM.
Els receptors cannabinoides i serotonèrgics es combinen i formen heteròmers
Aquest estudi ha posat de manifest que, en determinades estructures cerebrals, les molècules responsables dels efectes psicoactius dels cannabinoides, els receptors CB1, formen heteròmers (unitats de dos receptors diferents) amb receptors de tipus serotonèrgics 5HT2A, que són també dianes de gran interès terapèutic.
“Aquests heteròmers són els responsables d’alguns dels efectes psicoactius dels cannabinoides i, més concretament, de les alteracions cognitives, l’ansietat i els efectes relacionats amb la conducta social induïda per aquestes substàncies psicoactives”, ha manifestat Maldonado.
“La interacció entre els dos sistemes de receptors estava descrita però el mecanisme no es coneixia. Es bassa en el fet que els dos receptors es troben a les mateixes estructures del cervell, l’activació del receptor de serotonina 5HT2A allibera un tipus d’endocannabinoide i la pèrdua del receptor CB1 en ratolins interromp l’activitat relacionada amb la serotonina a l’escorça prefrontal del cervell”, ha afegit Robledo.
Els receptors CB1 són els responsables dels efectes analgèsics
En canvi, els receptors CB1 monomèrics, sense acoblar als mencionats receptors serotonèrgics, són els responsables de determinades accions terapèutiques induïdes pels cannabinoides, com ara els seus efectes analgèsics.
Per tant, en aquest treball s’ha demostrat que és possible obtenir dels cannabinoides respostes analgèsiques i, al mateix temps, evitar els efectes deleteris no desitjats sobre la memòria. Això s’aconsegueix mitjançant l’ús de pèptids bloquejadors que actuen interferint i dissociant els receptors CB1 dels heterodímers.
Com ha explicat Robledo, “un dels efectes del principal ingredient psicoactiu de la marihuana és el deteriorament de la memòria, la qual cosa està limitant l’ús mèdic d’aquesta substància per al dolor, les nàusees o l’ansietat”.
Com ha afegit Maldonado “el descobriment d’aquests heterodímers i del benefici que s’obté d’evitar la seva formació, obre noves possibilitats per dissenyar eines farmacològiques que permetin desenvolupar un ús terapèutic dels cannabinoides que eludeixi els principals efectes adversos coneguts de caire psicoactiu d’aquestes substàncies”.
Treball de referència:
Xavier Viñals, Estefanía Moreno, Laurence Lanfumey , Arnau Cordomí , Antoni Pastor , Rafael de La Torre, Paola Gasperini, Gemma Navarro, Lesley A. Howell , Leonardo Pardo , Carmen Lluís, Enric I. Canela, Peter J. McCormick, Rafael Maldonado, Patricia Robledo (2015), “Cognitive Impairment Induced by Delta9- tetrahydrocannabinol Occurs through Heteromers between Cannabinoid CB1 and Serotonin 5-HT2A Receptors", PLoS Biol 13(7): e1002194. doi:10.1371/journal.pbio.1002194.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte