23/05/2012 - Nota de premsa
Nota de premsa enviada per Down España
Un grup de científics ha descobert que una substància present en el te verd (l'epigalocatequina gal·lat, EGCG) podria normalitzar la funció d'un gen anomenat Dyrk1A, el que incidiria en una millora en la memòria i aprenentatge de les persones amb síndrome de Down.
L'equip, que forma part de l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, ha realitzat una recerca al llarg de 5 anys en ratolins trisòmics i transgènics, constatant una important millora en la plasticitat i regeneració neuronal, decisives en la capacitat de computació del cervell utilitzant EGCG. A diferència d'altres tractaments, l'objectiu és potenciar processos biològics crucials per a l'aprenentatge i la memòria. Això significaria que, de traslladar aquests resultats a l' ésser humà, podríem estar davant una veritable troballa que contribuiria a millorar el potencial intel·lectual de les persones amb síndrome de Down.
Més de 100 persones amb síndrome de Down participaran en l'estudi
Aquest equip investigador, liderat per la Dra. Mara Dierssen i el Dr. Rafael de la Torre, ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) i la Fundació Jérôme Lejeune, i pretén ara avaluar si els resultats obtinguts en ratolins poden ser extrapolats a l'ésser humà per la qual cosa realitzaran un estudi al llarg de 13 mesos prenent com a mostra una població de 100 persones amb síndrome de Down.
Per a aquesta segona fase investigadora, DOWN ESPAÑA, que participa en aquest estudi, ha fet una crida a famílies de l'àrea propera a Barcelona (Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana) perquè formin part d'aquesta investigació els resultats de la qual poden ser molt beneficiosos per a aquest col·lectiu. Podran participar persones amb síndrome de Down de 18 a 30 anys, amb un grau de discapacitat moderada, que no tinguin cap malaltia mental concomitant, ni estiguin en tractament farmacològic o similar que afecti la seva memòria, atenció o aprenentatge. Els participants seran tractats o bé amb un placebo (càpsula que no conté cap principi actiu) o amb un suplement nutricional que conté EGCG.
Encara que el tractament tindrà una durada de 13 mesos, es completarà amb un període de seguiment posterior d'uns altres 6 mesos. Paral·lelament, els participants rebran 3 vegades per setmana un altre tractament no farmacològic consistent en un programa d'estimulació que entrenarà la memòria i altres capacitats cognitives amb l'objectiu de veure com evolucionen i si efectivament es produeix una millora en aquestes àrees.
Tot i que es necessitaran anys de recerca clínica per confirmar els seus efectes, l'horitzó es presenta esperançador. Fa dos anys, aquest mateix equip investigador va realitzar una prova pilot amb un grup de 30 persones amb aquesta discapacitat intel·lectual de la FCSD (15 van ser tractats amb placebo i 15 amb EGCG present en el te verd). Els resultats van ser molt positius pel que, de confirmar aquestes conclusions en el segon estudi, estaríem davant d'una de les troballes més rellevants per al col·lectiu de persones amb síndrome de Down i les seves famílies.
Un dels aspectes clau de la EGCG és la seva activitat antioxidant i el fet de no tenir efectes secundaris. Han estat nombroses les investigacions sobre els efectes positius del te verd però el valor d'aquest estudi científic és que serà el primer a nivell mundial que avaluï aquests beneficis en les persones amb Trisomia 21.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte