22/01/2018 - Nota de premsa
Es publica avui a la prestigiosa revista científica “Depression and Anxiety”
El director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), investigador del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i catedràtic de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jordi Alonso, ha liderat per encàrrec de la World Mental Health un estudi internacional per avaluar l’adequació del tractament que reben els trastorns d’ansietat a tot el món. El resultat, sobre una mostra de més de 51.500 individus de 21 països diferents, revela que la prevalença de l’ansietat és del 10%. D’aquests només el 27,6% van rebre algun tipus de tractament i només en el 9,8% dels casos es considera que aquest va ser l’adequat. És la primera vegada que un estudi descriu el buit de tractament en trastorns d’ansietat a nivell mundial.
L’investigador principal, Jordi Alonso, ha apuntat que “s’estima que els trastorns d’ansietat afecten el 10% de la població mundial. Són patologies que tendeixen a la cronicitat, a la comorbiditat i s’associen amb una discapacitat significativa. Si això li afegim que van suposar un cost de 74.400 milions d’euros durant l’any 2010 en un conjunt de 30 països de la Unió Europea, ens trobem davant un important problema de salut pública”.
Existeix una gran variabilitat entre països en relació a la freqüència de l’afectació. Es calcula que els trastorns d’ansietat afecten el 5,3% de la població en entorns africans mentre que ho fa en un 10,4% en els entorns europeus. Cal tenir en compte també que alguns trastorns d'ansietat, en particular les fòbies, l’ansietat social i l’ansietat per separació, debuten a una edat molt primerenca (dels 5 als 10 anys d’edat), mentre que altres trastorns d’ansietat com el trastorn generalitzat d'ansietat, el trastorn de pànic i el trastorn d'estrès posttraumàtic tendeixen a aparèixer entre els 24 i els 50 anys, i tenen una variació transnacional molt més àmplia.
“Es considera un tractament adequat per a un trastorn d’ansietat de 12 mesos d’evolució aquell que inclou o bé un tractament farmacològic amb almenys quatre visites al metge o bé un tractament psicoteràpic que inclogui com a mínim 8 visites. Un correcte tractament d’aquesta patologia evitaria la cronificació d’aquest trastorn i disminuiria la comorbiditat amb altres malalties físiques o mentals com, per exemple, la depressió”, explica el Dr. Victor Pérez, director de l’Institut de Psiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar.
La baixa proporció de pacients que reben un tractament adequat pel trastorn d’ansietat està motivat per diferents factors. En molts casos no es percep la necessitat d’atenció, ni pel sistema de salut ni pel pacient. De fet, les persones amb ansietat perceben només en el 41,3% dels casos la necessitat de rebre tractament, i quan l’ansietat no està combinada amb un altre tipus de trastorn, el percentatge es redueix al 26,3%. Això es sumen les mateixes debilitats del sistema estructural i de salut, els costos del tractament i l'estigma que perceben les persones que experimenten aquests trastorns, que en limiten encara més el seu tractament. Fins i tot en països amb alts ingressos, només un terç dels individus amb trastorns d'ansietat reben tractament, amb l’excepció dels Estats Units, on les taxes de tractament són considerablement més altes.
“S’ha de promoure l’alfabetització sanitària i la sensibilització en aquells països amb poca percepció de necessitat, normalment països d'ingressos mitjans i/o baixos, així com a reduir la variabilitat que va associada al nivell de renda i ingressos del país. És important encoratjar els proveïdors de salut a seguir les pautes clíniques per tal de millorar la qualitat del tractament dels trastorns d'ansietat” conclou Jordi Alonso.
Article de referència
Jordi Alonso, Zhaorui Liu, Sara Evans-Lacko, Ekaterina Sadikova, Nancy Sampson7 Somnath Chatterji, Jibril Abdulmalik, Sergio Aguilar-Gaxiola, Ali Al-Hamzawi, Laura H. Andrade, Ronny Bruffaerts, Graça Cardoso, Alfredo Cia, Silvia Florescu, Giovanni de Girolamo, Oye Gureje, Josep M. Haro Yanling He, Peter de Jonge, Elie G. Karam, Norito Kawakami,Viviane Kovess-Masfety, Sing Lee, Daphna Levinson, Maria Elena Medina-Mora, Fernando Navarro-Mateu, Beth-Ellen Pennell, Marina Piazza, José Posada-Villa, Margreet ten Have, Zahari Zarkov, Ronald C. Kessler, Graham Thornicroft On behalf of theWHOWorld Mental Health Survey Collaborators. Treatment gap for anxiety disorders is global: Results of the WorldMental Health Surveys in 21 countries Depress Anxiety 2018.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte