Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/02/2017 - Nota de premsa

Les víctimes de violència durant la infància tenen el doble de risc d’intents de suïcidi abans dels 26 anys

Els joves que han patit abusos en la infància i en l’adolescència han de ser considerats objectius potencials dels programes de prevenció de suïcidis

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) acaben de publicar els resultats d’una revisió que ha determinat que totes les formes d’exposició a la violència en edats primerenques estan associades amb major risc de futurs intents de suïcidi i, en particular, amb el suïcidi en els joves i adults joves, en edats compreses entre els 12 i els 26 anys d’edat. Per tipus de violència, l’abús sexual infantil i el l’assetjament escolar són els principals contribuents a aquets intents de suïcidi.

Els individus que han estat víctimes de qualsevol tipus de violència interpersonal durant la infància o adolescència tenen dues vegades més risc de realitzar intents de suïcidi quan són joves o adults joves, i aquest risc quasi es quadruplica quan l’abús ha estat sexual” explica Jordi Alonso, coordinador del grup de recerca en Serveis Sanitaris de l’IMIM, cap de grup CIBERESP i director de l’estudi “Però l’associació és molt més alta per la mort per suïcidi que augmenta fins a 10 vegades respecte als que no han estat víctimes. La infància i l’adolescència són períodes crítics del desenvolupament, associats a una major sensibilitat, i l’exposició a la violència en aquestes edats s’associa amb múltiples problemes emocionals i de comportament, entre els que es trobaria una major vulnerabilitat als comportament suïcides i, fins i tot, a la mort per suïcidi” afegeix.

És la primera vegada que un estudi proporciona una estimació del risc de suïcidi que suposa l’exposició a qualsevol tipus de violència durant la infància, a partir d’una anàlisi sistemàtica de tots els estudis fets sobre el tema arreu del mon.

Cada any moren al món més d'un milió de persones com a resultat de la violència interpersonal, i moltes més pateixen lesions greus. Els nens i els joves són els grups amb més risc de ser víctimes d'aquesta violència que agrupa la violència física, l’abús sexual, l’abús emocional, la negligència, el bullying, la violència de parella i la violència en la comunitat.

El suïcidi és la segona causa de mort en els joves, i constitueix un seriós problema de salut pública. Durant els últims 45 anys les taxes de suïcidi a tot el món han augmentat en un 60%, i els joves són el grup de major risc en un terç dels països, tant desenvolupats com en països en vies de desenvolupament. El suïcidi té un cost familiar i social enorme, i més encara quan la víctima és un adolescent o una persona jove. Cada suïcidi juvenil té un potencial de 60 anys de vida perduts i els intents de suïcidi tenen un alt impacte en termes d'anys de vida perduts a causa de la discapacitat que generen. A Catalunya, el programa pioner Codi Risc Suïcidi té com a objectiu prevenir la mortalitat per suïcidi i l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar, entre d’altres institucions, en té un paper destacat.

“L’exposició a la violència durant la infància no té només conseqüències a curt termini, durant l’etapa jove, sinó que també té conseqüències a llarg termini. Les víctimes de violència interpersonal, ja sigui sexual o no sexual, són les que tenen més probabilitats de presentar trastorns mentals, consum de drogues, futurs intents de suïcidi, infeccions de transmissió sexual i comportaments sexuals de risc” explica Pere Castellví, investigador del grup de recerca en serveis sanitaris de l’IMIM i primer signant de l’article.

L’eliminació completa de l’exposició a la violència durant la infància lamentablement és poc probable, però els nens i joves que l’han patit han de ser considerats objectius potencials per als programes de prevenció de suïcidis, on equips compostos per experts multidisciplinaris han de tenir un paper fonamental en la identificació i acompanyament de les víctimes" conclou Jordi Alonso.

Article de referència
P. Castellví, A. Miranda-Mendizábal, O. Parés-Badell, J. Almenara, I. Alonso, M. J. Blasco, A. Cebrià, A. Gabilondo, M. Gili, C. Lagares, J. A. Piqueras, M. Roca, J. Rodríguez-Marín, T. Rodríguez-Jimenez, V. Soto-Sanz , J.Alonso. ”Exposure to violence, a risc for suicide in youths and young adults. A meta-analysis of longitudinal studies” Acta Psychiatrica Scandinavica

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte