Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/06/2016 - Nota de premsa

La Fundació Daniel Bravo beca investigadors de l'UPF, el VHIR i l'IMIM per avançar en recerca biomèdica a l'estranger

La nota ha estat emesa per la Fundació Daniel Bravo

La Fundació Daniel Bravo beca investigadors de l'UPF, el VHIR i l'IMIM per avançar en recerca biomèdica a l'estranger

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha atorgat les tres beques d'investigació biomèdica 2016 per fer estades a l'estranger a la Dra. Patricia Garcia-Cañadilla del Departament de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra, el Dr. Ignasi Barba del Laboratori de Cardiologia Experimental del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), i Sergi Sayols del Departament d'Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Aquests ajuts dotats de 3.000 euros mensuals més despeses de desplaçament permetran que els joves científics segueixin la seva formació postdoctoral en alguns dels centres més prestigiosos del món en recerca cardiovascular.

La Dra. Patricia Garcia-Cañadilla s'incorporarà a l'Institut de Ciència Cardiovascular i a la Unitat de Morfologia Cardiovascular de l'University College of London (Regne Unit) acollida pel Dr. Andrew Cook. Actualment, Garcia-Cañadilla forma part del Departament de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de la UPF on exerceix d'enginyera biomèdica i treballa en el processament d'imatges i implementació de models computacionals del sistema cardiovascular. La meva estada es basarà en analitzar imatges d'alta resolució i proporcionar eines que permetin als cardiòlegs quantificar la macroanotomia i la microestructura del miocardi de cors fetals i la seva posterior correlació amb la funció cardíaca, actualment no disponible” explica. Aquest avenç seria una millora en l'àmbit de les malalties congènites del cor pediàtriques. Les anomalies cardíaques en nens (CHD) és el principal defecte de naixement i afecta gairebé 1 de cada 100 naixements. És ràpida en la comprensió i l'ús de noves teories i hipòtesis i en obtenir resultats tangibles a curt termini” comenta el Dr. Bart Bijnens, mentor de la científica i professor ICREA a la UPF. A més, “està molt interessada en proposar solucions que tinguin en compte la rellevància biomèdica-clínica”. 

En el cas del Dr. Ignasi Barba farà una estada al Departament de Bioquímica de la Universitat de Cambridge (Regne Unit) al laboratori del Dr. Kevin M Brindle. El 2003, Barba es va incorporar al Laboratori de Cardiologia Experimental del VHIR dirigit pel Professor David Garcia-Dorado, un dels líders mundials en recerca d'isquèmia-reperfusió, on s'ha responsabilitzat de la plataforma de ressonància magnètica nuclear (NMR) i ha exercit com a investigador principal en l'estudi de diferents aspectes del metabolisme cardiovascular relacionats amb malalties coronàries i la isquèmia miocardíaca. La seva experiència serà fonamental per incorporar-se a l'equip del Dr.Brindle, capdavanter en l'aplicació de la hiperpolarització en estudis de ressonància magnètica nuclear en l'àmbit de les ciències de la vida. En aquest sentit, el Professor Garcia-Dorado destaca la “sòlida formació bioquímica” de Barba i la rellevància d'haver estat “un dels primers investigadors cardiovasculars en aplicar la biologia de sistema a la solució de problemes bàsics, traslacionals i clínics introduint aquesta aproximació”.

L'objectiu de la meva estada és estudiar l'enzim ALDH2, després que el VHIR descobrís recentment dos compostos químics d'ús clínic capaços d'activar l'ALDH2 in vitro” comenta Ignasi Barba. Amb la seva participació al grup de recerca de Brindle, tant el VHIR com la Universitat de Cambridge adquiriran nous coneixements que els permetrà avançar en les seves respectives recerques.

El tercer investigador becat, Sergi Sayols, que es troba en el seu segon any de predoctoral al grup del Dr. Roberto Elosua Llanos a l'IMIM, ha escollit el Departament d'Epidemiologia de la Universitat d'Alabama a Birmingham (Estats Units). Sayols està estudiant l'associació entre els factors mediambientals, els estils de vida i la metilació de l'ADN amb les malalties coronàries, que són la principal causa de mort en els països desenvolupats. L'investigador de l'IMIM s'integrarà al grup de recerca liderat per la Dra. Stella Aslibekyan, que actualment participa en consorcis internacionals per estudiar l'impacte de la genètica en les malalties coronàries. “Vull centrar-me en descobrir si l'associació entre la metilació de l'ADN i els fenotipus cardiovasculars és causal o no” ha explicat el mateix Sayols. “També vull millorar el coneixement en anàlisis òmiques ja que el grup de recerca amfitrió és capdavanter en els camps de la genòmica, l'epigenòmica i la transcriptòmica”.

El seu mentor, el Dr. Roberto Elosua Llanos, ha destacat la importància de crear sinergies entre el grup de recerca català i el nord-americà i ha afirmat que “l'estada a la Universitat d'Alabama reforçarà la formació de Sayols en estudis epigenètics determinants de malalties cardiovasculars”.

Les beques Daniel Bravo es convoquen anualment i van adreçades a investigadors que facin recerca a Catalunya.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte