06/05/2008 - Nota de premsa
Nota de premsa generada per la Xarxa d'Excel.lència GA²LEN
Deu centres de recerca de la Xarxa d’Excel.lència GA²LEN, la Xarxa Global Europea per l’Asma i les Al.lèrgies, entre els que es troba el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i l’Institut Municipal de Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) de Barcelona faran un seguiment dels atletes seleccionats pels Jocs Olímpics de 2008 per avaluar les tasses de prevalença i diagnòstic de l’asma i altres al.lèrgies entre els principals atletes dels jocs d’estiu.
L’estudi paneuropeu permetrà que els científics especifiquin la prevalença d’asma, l’asma induïda per l’exercici físic i altres malalties al.lèrgiques d’entre els atletes europeus qualificats per participar en els Jocs Olímpics de Beijing. Així mateix, s’identificaran les diferències de prevalença observades en una àmplia gama d’esports i entre les diferents regions europees.
L’estudi forma part de les activitats conjuntes de recerca sobre esports i malalties al.lèrgiques que porta a terme la GA²LEN. Actualment són deu centres GA²LEN, de deu països diferents, els que participen en l’estudi amb el que queden representades totes les zones geogràfiques d’Europa: Alemanya, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, Grècia, Anglaterra, Itàlia, Noruega, Polònia i Portugal.
Els atletes han acceptat que se’ls realitzi un seguiment abans, durant i després dels jocs olímpics, amb exploracions clíniques regulars per mesurar la funció pulmonar la resposta bronquial i els símptomes d’asma. L’al.lèrgia es mesurarà mitjançant la prova cutània de la picada i la inflamació de les vies respiratòries amb la inhalació d’òxid nítric. Es disposarà d’un laboratori respiratori dirigit per científics de la GA²LEN a la ciutat olímpica de Beijing per atendre als atletes que ho necessitin i d’acord amb la normativa antidopatge. El seguiment clínic també permetrà avaluar l’impacte de l’entorn local en els possibles símptomes.
D’acord amb els estudis previs aproximadament el 20% dels atletes d’esports d’estiu pateixen asma. Aquest percentatge varia en funció dels diferents tipus d’esport. En especial, s’ha observat una elevada prevalença en els esports de resistència, com corredors, nedadors i ciclistes. Es sospita que els esports de resistència presenten un nivell més elevat d’asma degut als perllongats períodes de temps amb ventilació summament incrementada(3), degut a la perllongament de l’activitat física de nivell elevat realitzada en aquests tipus d’esport, juntament amb alguns factors mediambientals com el clor en l’aigua, en el cas dels nedadors, o la contaminació atmosfèrica, en el cas de ciclistes i corredors.
Aquest estudi és el primer estudi paneuropeu sobre asma i al.lèrgies en els atletes. Es va projectar per primera vegada Noruega, d’acord amb la Comissió Nacional Olímpica, per realitzar un seguiment dels atletes i proporcionar cures òptimes en cas de ser necessàries. Els científics també estan interessats en aprendre més sobre com afecta la qualitat de l’aire i la contaminació atmosfèrica als atletes. El protocol s’aplicarà en els deu centres que participen. Així permetrà als científics obtenir dades comparables sobre el grau d’asma i al.lèrgies en els atletes europeus, així com validar les eines per altres estudis addicionals. També contribuirà a un major coneixement de l’asma induït per l’exercici físic.
El control de l’asma, que inclou la capacitat de realitzar activitats i exercici físic normals, inclús competir a nivell olímpic, és el nostre centre d’atenció en el Dia Internacional de l’Asma d’aquest any, un esdeveniment que es celebra el primer dimarts de maig de cada any.
Més informació:
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte