04/07/2007 - Nota de premsa
Nota de premsa
A l’acte, presidit per l’Honorable Sra. Marina Geli, consellera de Salut, hi assistiran el Prof. Christian Bréchot, director general de l’Inserm, el Sr. Ramon Moreno Amich, director general de recerca del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa, el Dr. Antoni Plasència, director general de Salut Pública del Departament de Salut i el Dr. Jordi Varela, conseller delegat de l’IMAS, entre d’altres autoritats de l’àmbit de la docència i de la recerca.
Les malalties pulmonars obstructives, l'asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), són alguns dels problemes més rellevants i creixents als quals haurà de fer front la salut pública en el futur. Aquest important conveni, permetrà consolidar la col.laboració ja establerta entre el CREAL, dirigit per Josep Maria Antó i professor catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, dos grups francesos de l’Inserm, concretament, el Grup de Recerca sobre Pneumologia i Immunologia de Villejuif (França), amb la Dra. Francine Kauffmann com a investigadora principal. En aquest projecte hi participen també investigadors del Grup de Recerca sobre Càncer de Pulmó, encapçalat per Christian Brambilla i ubicat a Grenoble (França).
Els àmbits d’actuació d’aquesta nova col.laboració franco-catalana seran principalment la recerca en malalties respiratòries obstructives cròniques (MPOC) en els adults -asma i altres malalties pulmonars-; la recerca de determinants mediambientals de la salut respiratòria com ara els riscos laborals, la contaminació atmosfèrica, l’activitat física, la dieta, el contacte amb els animals i l’exposició a determinats productes als espais interiors; així com també altres vies d’investigació de caire genètic i/o biològic. Tanmateix, s'han definit dues àrees de col.laboració prioritàries, d’una banda els enfocaments epidemiològics per perfeccionar el fenotipatge en l'asma i les malalties pulmonars obstructives cròniques, i per l’altra l'estudi conjunt de factors genètics i mediambientals.
El ILRE estarà dirigit conjuntament pels Drs. Josep M Antó i Francine Kauffmann. Entre les activitats que es duran a terme en el marc del conveni hi haurà visites curtes regulars d’investigadors; intercanvis de diversos mesos de durada per a estudiants de doctorat i investigadors júnior amb el desig d’ampliar també els intercanvis als investigadors sèniors; articles científics comuns que afavoriran el desenvolupament professional òptim dels investigadors associats; organització de tallers oberts i desenvolupament de nous projectes en àrees prioritàries. La constitució d’aquestes associacions està inscrit en l’espai europeu de la recerca i ha de permetre proposar programes d'investigació en aquest marc.
La incidència de l'asma ha augmentat més del doble en les tres darreres dècades, i afecta com a mínim el 5% dels adults i el 10% dels nens de la població general. L'any 2020 es preveu que la MPOC serà la tercera causa de mort a tot el món, i cada vegada més origen de discapacitats. Malgrat que la funció d’alguns factors de risc ja ha estat establerta, com ara la importància del consum de tabac en la MPOC, encara manquen molts coneixements que poden ajudar a prevenir aquestes malalties o evitar-ne l’empitjorament. En el cas de l’asma la recerca sobre els factors ambientals rellevants en aquesta malaltia inclou entre altres l’estudi de les exposicions a al.lèrgens i contaminants químics en els primers anys de vida, les exposicions laborals, les exposicions a productes químics en l’interior dels edificis i la contaminació atmosfèrica.
Cada vegada hi ha més proves que les malalties pulmonars obstructives són heterogènies, tant en el nivell fenotípic com en l'etiològic, els quals és necessari delinear per tal d'establir una prevenció i una teràpia efectives. Aquests enfocaments necessiten molta experiència en la valoració de l'exposició mediambiental, en la caracterització fenotípica i en les estratègies analítiques.
L'associació que sorgeix de la signatura d’aquest significatiu conveni de col.laboració per a la recerca ha de proporcionar una estructura sostenible per als equips que ja formen part de la Xarxa d'Excel.lència Global de l’Asma i l’Al.lèrgia i nombroses xarxes nacionals i internacionals, i ha d'incrementar la competitivitat europea així com la fortalesa de l'epidemiologia respiratòria per fer front als nombrosos reptes que es plantegen els professionals de la salut.
Consulteu la nota de premsa en català
Consulteu la nota de premsa en castellà
Consulteu la nota de premsa en francés
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte