Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

06/02/2020 - Nota de premsa

La spin-off MedBioinformatics Solutions oferirà software i consultoria sobre relacions entre gens i malalties

Fa deu anys, investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ( IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra ( UPF) van crear una plataforma informàtica per recollir una informació científica molt rellevant que, fins llavors, estava disgregada en diverses fonts: les relacions entre gens i malalties. Aquesta eina d'accés obert, anomenada DisGeNET, ha esdevingut una referència en l'àmbit de la recerca. A partir d'ara també tindrà una aplicació industrial gràcies a MedBioinformatics Solutions, una spin-off de l'IMIM i de la UPF que desenvoluparà un software i serveis de consultoria que aportaran un valor afegit a la informació de DisGeNET per ajudar les empreses a elaborar nous productes i serveis.

La companyia ha nascut aquest 6 de febrer amb la signatura de l'acta de constitució per part del director en funcions de l'IMIM, Jordi Martínez; del gerent de la UPF, Jaume Badia; els investigadors i socis de l'empresa Ferran Sanz, Laura Furlong, Janet Piñero i Olga Valverde i els socis inversors: Frederic Abelló i les empreses Prous Institute For Biomedical Research i Icrowd+D.

L'oferta de MedBioinformatics Solutions estarà basada en DisGeNET, una eina desenvolupada pel grup d'Informàtica Biomèdica Integrada del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l'IMIM i la UPF (GRIB). Gràcies a les 600.000 associacions entre més de 17.000 gens i 24.000 malalties humanes que acumula, és actualment "un dels recursos amb més informació d'aquesta mena al món", segons el professor Ferran Sanz, investigador i cofundador de la companyia. Per això, la plataforma ha despertat molt d'interès a la indústria: "fa temps que ens escriuen empreses per dir-nos que voldrien utilitzar la informació de DisGeNET en les seves tasques de R+D", explica el científic.

Per donar resposta a aquesta demanda, al llarg dels propers mesos MedBioinformatics Solutions posarà al mercat una oferta dissenyada específicament per a usos industrials: d'una banda, un software que permetrà fer servir les dades de la plataforma amb funcionalitats més avançades, i, de l'altra, oferirà serveis de consultoria sobre genòmica de malalties. Per la seva banda, DisGeNET continuarà sent un recurs obert i accessible per a tota la comunitat científica.

La UPF ha donat suport a la creació d'aquesta spin-off en el marc de la seva aposta per la transferència de coneixement i tecnologia a la societat. Ho ha fet mitjançant la seva oficina de transferència, la Unitat d'Innovació - UPF Business Shuttle, i l'empresa de gestió de la innovació UPF Ventures, impulsada i participada per la pròpia Universitat. A l'IMIM, la creació de MedBioinformatics Solutions ha estat liderada per la Direcció d'Innovació i Transformació Digital del Parc de Salut Mar (PSMAR).

Acte de signatura. Font IMIM.


Informació valuosa per a la indústria

Conèixer la relació entre gens i malalties és molt rellevant perquè permet trobar 'dianes farmacològiques': la major part de les patologies estan provocades pel funcionament anormal (o la manca) d'alguna proteïna, i les 'instruccions' per construir aquestes proteïnes les contenen els gens. Per tant, saber quins gens estan associats a una malaltia obre la porta a interferir en les proteïnes que la causen: modificant-les es pot curar el pacient o millorar-ne l'estat. Això és aplicable tant en les malalties d'origen estrictament genètic (la fibrosi quística, per exemple) com en aquelles en què l'herència genètica ens predisposa a patir-les (com ara la depressió o la hipertensió).

Els impulsors de la spin-off consideren que la seva oferta pot ajudar les empreses farmacèutiques, biotecnològiques i relacionades amb la salut a desenvolupar nous tractaments o procediments diagnòstics, i també pot resultar útil per a la medicina de precisió, que elabora tractaments adaptats a la genètica de cada pacient.

"Ens hem adonat que, desenvolupant productes i serveis amb valor afegit basats en DisGeNET, podem oferir a la indústria solucions molt valuoses", resumeix el professor Sanz, que considera que la nova companyia tindrà un avantatge competitiu al mercat: "Serem pioners amb aquests tipus d'eines i serveis i som optimistes perquè hi ha una demanda clara per part de les empreses i d'altres actors sanitaris".

Signants de l’acte de constitució. Font IMIM.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte