Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

13/05/2021 - Nota de premsa

L’Hospital del Mar lidera l’assaig clínic d’un nou equip per a la detecció del gangli sentinella en càncer de pròstata

El Dr. Fumadó és investigador del Grup de recerca en càncer genitourinari de l'IMIM

Equip Dr. Lluís Fumadó

L'Hospital del Mar lidera un assaig clínic internacional per avaluar el funcionament i la idoneïtat d'un nou equip per a la localització del gangli sentinella en pacients amb càncer de pròstata. Es tracta d'una sonda flexible miniaturitzada, que ha de permetre millorar la detecció del marcador (una molècula radioactiva) que s'injecta al pacient per localitzar el primer gangli al qual drena el tumor. La tecnologia SENSEI®, l'ha desenvolupat l'empresa del Regne Unit Lightpoint Medical, amb el suport del Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar.

L'equip de cirurgia urològica de l'Hospital del Mar ha realitzat amb èxit la primera cirurgia de les 54 que formen part de l'assaig clínic, en col·laboració amb el Servei de Medicina Nuclear i Radiologia. El Dr. Lluís Fumadó, coordinador de l'estudi, metge adjunt del Servei d'Urologia i investigador del Grup de recerca en càncer genitourinari de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha explicat els avantatges de la nova sonda. "Es tracta d'un dispositiu 'drop-in', una sonda amb un cable que s'introdueix a la cavitat abdominal del pacient i que es pot manipular amb l'instrumental habitual. L'avantatge és que així incrementem les possibilitats de detectar el gangli sentinella, en adaptar-se millor a l'anatomia del pacient que les actuals sondes rígides, incrementant la sensibilitat de la detecció". I afegeix que "aquesta tecnologia promet un avenç significatiu en el tractament del càncer de pròstata".

El sistema s'assajarà a altres cinc hospitals d'Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda i Bèlgica, utilitzant diverses tècniques quirúrgiques, des de la cirurgia oberta a la robòtica, passant per la laparoscòpia. De moment, la intenció dels seus dissenyadors és utilitzar-la en càncer de pròstata, però consideren que es podrà aplicar a altres tipus de càncer, com el de pulmó, còlon i recte i tumors ginecològics. Segons la Directora d'Operacions de Lightpoint Medical, Claire Woodthorpe, "l'Hospital del Mar es troba al capdavant de la recerca científica innovadora sobre la biòpsia del gangli sentinella en el càncer de pròstata. Estem encantats de treballar amb el Dr. Lluís Fumadó i amb el magnífic equip del centre. Han completat el primer pacient de l'assaig clínic i han incorporat SENSEI® al procediment quirúrgic amb facilitat. Tenim moltes ganes de treballar molt més amb l'equip en el futur". El nou equip es podrà utilitzar també en la cirurgia robòtica urològica, com les que realitza l'Hospital del Mar amb el robot quirúrgic d'última generació Da Vinci Xi.

La tècnica del gangli sentinella

Aquesta tècnica, que ja s'utilitza a la cirurgia d'altres tumors (com el melanoma, el càncer de mama, tumors de cavitat oral, de penis i ginecològics), consisteix a injectar una molècula radioactiva o un colorant al tumor. Aquest element drena cap als ganglis limfàtics i així es pot detectar el primer gangli de drenatge del tumor, l'anomenat sentinella, el que té més probabilitats d'haver rebut cèl·lules tumorals. Aquest gangli s'extreu i s'analitza al Servei d'Anatomia Patològica per determinar si hi ha cèl·lules tumorals. En cas que n'hi hagi, es procedeix a extirpar tots els ganglis (limfadenectomia) per evitar que s'estenguin a altres parts del cos.

El Dr. Lluís Cecchini, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar, assegura que "la limfadenectomia pèlvica en la cirurgia del càncer de pròstata és indispensable per la bona estadificació del tumor i pot ser tractament en aquells casos amb metàstasis ganglionars úniques. La seva morbiditat no és menyspreable, ja que pot ocasionar lesions vasculars, nervioses o ocasionar limfedema (l'acumulació de líquid limfàtic a les extremitats i/o a la panxa, que provoca inflamació, dolor i pèrdua de mobilitat) d'extremitats inferiors o escrotal. Optimitzar el seu ús i fer-la més limitada al gangli sentinella pot evitar molts d'aquests problemes i alhora reduir el temps quirúrgic".

En els casos en els quals el gangli sentinella no presenta cèl·lules tumorals, es pot evitar la limfadenectomia, en casos concrets com el melanoma o el càncer de mama, limitant així les complicacions quirúrgiques, millorant el postoperatori i evitant l'aparició del limfedema. En el cas del càncer de pròstata, estudis com l'actual i d'altres en curs investiguen aquesta  possibilitat, per assolir una cirurgia menys agressiva i més personalitzada.

El càncer de pròstata

És un dels tipus de tumor més habitual. De fet, és el més freqüent en homes. Es calcula que, a Catalunya, un de cada sis homes el podria desenvolupar durant la seva vida. L'any 2018, es van diagnosticar 4.271 casos nous i la incidència creix cada any a causa de la seva associació a l'edat. Malgrat tot, a la majoria dels casos es tracta d'un tumor de progressió lenta, amb una supervivència del 84% al cap de cinc anys, segons dades del Pla Director d'Oncologia.

Més informació

www.lightpointmedical.com / www.senseisurgical.com

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte