03/09/2020 - Nota de premsa
Arnau Busquets García, investigador de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), obté una de les ajudes d’excel·lència científica ERC Starting Grant per estudiar-ho.
El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles en anglès) ha reconegut al Dr. Arnau Busquets García, investigador Ramón y Cajal de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), amb el prestigiós ERC Starting Grant. El reconeixement té una dotació d'1,5 milions d'euros per al desenvolupament d'un projecte a 5 anys.
Les subvencions del Consell Europeu de Recerca, que formen part del programa de recerca i innovació de la Unió Europea, Horizon 2020, són el principal recurs de finançament europeu per a la recerca d'excel·lència. Cerquen projectes altament innovadors que estiguin liderats per investigadors destacats i de reconegut prestigi internacional, amb l'objectiu d'ajudar-los a crear els seus propis equips i portar a terme recerques pioneres a Europa.
En l'edició d'enguany s'han presentat 3272 sol·licituds i s'han atorgat 436 ajuts, per un import global de 677 milions d'euros. Els guardonats tenen 40 nacionalitats diferents i els projectes es desenvoluparan a 25 països de la Unió Europea. Per volum, Alemanya (88 subvencions), Regne Unit (62), els Països Baixos (42) i França (38) són els més beneficiats. Espanya ha aconseguit un total de 23 ajuts, 7 dels quals a Catalunya.
"Amb les subvencions del Consell Europeu de Recerca, la UE està aprofitant el talent i curiositat d'alguns dels millors joves investigadors d'Europa. Les seves idees obren noves formes de fer front als reptes urgents en les àrees de salut, energia i tecnologies digitals, així com molts altres camps. Per ser efectius davant les crisis actuals i futures, cal mantenir i seguir augmentant el suport a la recerca". Ha explicat Mariya Gabriel, comissària europea d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut.
L'ERC ofereix quatre esquemes bàsics de subvencions: Starting, Consolidator, Advanced and Synergy Grants en tres àmbits: Ciències físiques i enginyeria, Ciències de la vida i Ciències socials i humanitats. Es calcula que les subvencions d'enguany crearan aproximadament 2.500 llocs de treball per a becaris postdoctorals, estudiants i altre personal vinculat a les institucions d'acollida.
El projecte
L'objectiu principal del projecte becat amb una Starting Grant per part de la ERC "Beyond classical conditioning: Hippocampal circuits in higher-order memory processes" és entendre com el cervell codifica i emmagatzema processos associatius complexos que determinen les nostres decisions quotidianes i són la base de trastorns cerebrals com els estats psicòtics.
Les experiències prèvies influencien com els animals i els éssers humans s'adapten als canvis en el seu entorn. Encara que l'aprenentatge que depèn d'associacions entre un estímul neutral i un estímul positiu o negatiu ha estat el principal focus d'atenció en el camp de la cognició, altres formes d'aprenentatge estan guanyant popularitat, ja que és probable que siguin més rellevants i freqüents en les decisions diàries que fem els éssers humans. Aquests processos cognitius complexos, anomenats condicionament d'ordre superior, depenen d'associacions incidentals entre estímuls neutrals de l'entorn i són crucials per predir esdeveniments futurs i adaptar el comportament dels individus.
Aquests processos expliquen perquè els animals o els humans solen sentir repulsió o atracció pels estímuls que no tenen un valor intrínsec de repulsió o atracció i que mai han estat associats explícitament a experiències negatives o positives. Una explicació que es proposa per a aquesta aversió o atracció "indirecte", és que aquests estímuls es van associar incidentalment a altres estímuls que podrien estar devaluats o reforçats per altres experiències, a través d'un procés anomenat aprenentatge mediat. Els mecanismes cerebrals que controlen aquestes associacions incidentals entre els estímuls neutrals no han estat gaire estudiats tot i que poden representar la base de les nostres eleccions diàries o d'alteracions cerebrals com els estats psicòtics.
En aquest projecte, el Dr. Busquets García emprarà enfocaments genètics, farmacològics i de conducta en ratolins per caracteritzar els circuits cerebrals implicats en aquests aprenentatge associatiu complex. En altres paraules, aquests projecte vol millorar el nostre coneixement de com el cervell codifica i emmagatzema experiències prèvies amb l'objectiu de guiar futures respostes de comportament i com aquests processos poden estar afectats en els estats psicòtics.
Foto: Arnau Busquets García. Font: IMIM
Breu currículum d'Arnau Busquets Garcia
El Dr. Arnau Busquets Garcia, investigador del Programa de Neurociències de l'IMIM, dirigeix la línia de recerca anomenada "Mecanismes dels tipus cel·lulars en el comportament normal i patològic" des del setembre de 2019. Va fer el seu doctorat al Grup de Neurofarmacologia del DCEXS de la Universitat Pompeu Fabra , en el qual va estudiar el paper del sistema cannabinoide endogen en la consolidació de la memòria i les respostes com ara l'ansietat en condicions fisiològiques i patològiques. Després del seu doctorat, es va incorporar al laboratori del Dr. Marsicano al NeuroCentre Magendiede Bordeus on va tractar d'entendre el vincle entre el cànnabis i els estats de tipus psicòtic, així com investigar el paper dels receptors cannabinoides en l'aprenentatge associatiu d'ordre superior. En general, durant la seva carrera de recerca, ha liderat una recerca d'alta qualitat i impacte, sent el primer autor d'articles publicats a Nature, Neuron, Molecular Psychiatry, PNAS, Nature Medicine i Biological Psychiatry, entre d'altres.
L'estudi dels receptors cannabinoides en diferents funcions va permetre al Dr. Busquets Garcia desenvolupar un nivell d'especialització per investigar detalladament els mecanismes cerebrals depenents de diferents tipus cel·lulars i el seu impacte en les respostes conductuals. En el seu futur treball de recerca, pretén centrar-se en els mecanismes moleculars, cel·lulars i conductuals que poden explicar comportaments cognitius complexos, com el condicionament d'ordre superior, que són la base de les nostres decisions diàries i podrien explicar situacions patològiques com els estats de tipus psicòtic.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte