19/05/2020 - Covid-19
L’estudi és d’àmbit estatal i està liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l’Hospital del Mar
Font: Foto de CDC a Unsplash
L'estudi MIND/COVID, d'àmbit estatal i dirigit per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Hospital del Mar, ha estat un dels pocs projectes finançats fins ara per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) del Ministerio de Ciencia y Tecnologia. Té per objectiu estudiar la salut mental dels treballadors sanitaris i d'altres col·lectius essencials, així com en malalts de la COVID-19 i també en una mostra de la població general espanyola.
Els desastres naturals com grans huracans, inundacions o terratrèmols, i els grans brots epidèmics -com la SARS, MERS o l'Ebola- comporten un increment de l'estrès agut, símptomes d'ansietat i depressió i d'altres problemes de salut mental. Aquest impacte pot afectar de manera especial les poblacions més vulnerables i provocar l'aparició de trastorns mentals i addiccions. Els treballadors sanitaris representen una població vulnerable pel risc de contagi i per l'enorme sobrecàrrega de treball que està suposant intentar controlar la malaltia.
"La magnitud de la pandèmia COVID-19, sense precedents històrics recents, la manca, de moment, de tractaments i vacunes efectius, i el risc de potencials rebrots suposen un estrès important en el nostre col·lectiu. És necessari un monitoratge rigorós per entendre millor els factors de risc de desenvolupar trastorns mentals i tractar d'identificar les necessitats d'atenció i suport emocional", explica Jordi Alonso, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM i investigador principal de l'estudi.
Consol Serra, cap del Servei de Salut Laboral de l'Hospital del Mar, coordinadora del grup de recerca en Epidemiologia Social i Salut Laboral de l'IMIM i co-investigadora principal de l'estudi al PSMAR, assenyala que "una alta participació permetrà assolir uns resultats més representatius i, per tant, més útils, per determinar les possibles necessitats de salut mental que es deriven de la pandèmia."
"Els professionals sanitaris són, juntament amb les famílies i pacients COVID positius, un dels grups de més risc per a desenvolupar trastorns mentals. En les darreres setmanes més de 900 persones han fet consultes a través de la plataforma one2one posada en marxa per l'Hospital del Mar per atendre aquests grups de risc. Elaborar estudis com el MIND/COVID és l'única manera de dimensionar la magnitud del problema i oferir possibles intervencions preventives" explica Víctor Pérez, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD), coordinador del grup de recerca en Salut Mental de l'IMIM i co-investigador principal de l'estudi al PSMAR.
L'estudi MIND/COVID inclourà professionals d'altres centres hospitalaris i d'atenció primària de Catalunya, la Comunitat de Madrid, el País Basc, València, Castella i Lleó i Andalusia. S'espera poder disposar dels primers resultats en un període de pocs mesos.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte