Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

22/04/2020 - Nota de premsa

Unes biomolècules de l'oli d'oliva podrien tenir efectes beneficiosos sobre la salut dels vasos sanguinis

Els resultats acaben de ser publicats a la revista científica Food Chemistry

Fins ara, no es coneixia què succeïa en l'organisme després de la ingesta en humans de quantitats compatibles amb la dieta de l'àcid maslínic i l'àcid oleanòlic, és a dir, què succeïa des del moment en què eren ingerits fins a la seva total eliminació del cos, és el que s'anomena farmacocinètica i, d'altra banda, la informació sobre l'activitat biològica d'aquestes biomolècules en el cos humà era molt escassa en la literatura científica.

Mitjançant un mètode de determinació dels àcids oleanòlic i maslínic en plasma desenvolupat pel Grup de Recerca en Farmacologia Integrada i Neurociències de Sistema de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i el node Consorci Mar Parc Salut de Barcelona de CIBER de fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn), en el marc de el projecte de recerca NUTRAOLEUM, s'ha avaluat en un assaig clínic en humans la farmacocinètica d'aquests dos àcids triterpènics de l'olivera després de la ingesta d'olis d'oliva enriquits a dues concentracions diferents d'aquestes biomolècules. A més, s'ha estudiat l'efecte d'aquests àcids triterpènics sobre la funció endotelial, la qual ajuda a preservar la salut dels vasos sanguinis i prevenir l'arteriosclerosi.

L'assaig clínic d'intervenció nutricional va consistir en desenvolupar un oli d'oliva verge extra al que se li va incorporar aquestes biomolècules naturals (àcids maslínic i oleanòlic), extretes de la pròpia oliva mitjançant una tecnologia neta i va ser subministrat a 54 voluntaris. Es van avaluar dues dosis, seguint un disseny doble cec, aleatoritzat i creuat. En la intervenció nutricional en adults sans, es va observar que tant l'àcid maslínic com l'àcid oleanòlic van augmentar en fluids biològics d'una manera dosi depenent. La biodisponibilitat de l'àcid maslínic, és a dir, la quantitat i velocitat amb que accedeix a la circulació i aconsegueix d'aquesta manera el seu lloc d'acció, va ser més gran que la de l'àcid oleanòlic. El consum dels àcids triterpènics, es va associar amb una funció endotelial millorada. Aquesta és la primera vegada que es realitza a nivell mundial aquest estudi de la farmacocinètica de l'àcid maslínic i els efectes sobre la funció endotelial in vivo en éssers humans.

Així mateix, s'ha modelitzat la farmacocinètica dels àcids triterpènics per comprendre millor la seva disposició en l'organisme. Això és important per determinar la seva dosificació (quantitat que ha d'estar present per exemple a l'oli) i l'interval en què han de ser ingerits. En una publicació prèvia pel mateix equip del projecte NUTRAOLEUM ja s'havia descrit el seu metabolisme (ANAL CHIM ACTA, octubre 2017. https://doi.org/10.1016/j.aca.2017.07.041).


Grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociències de Sistema  

Aquest tipus d'assaigs clínics nutricionals són poc habituals a Espanya. L'assaig amb olis funcionals va ser realitzat a Granada en el Servei Públic de Salut d'Andalusia, coordinat per FIBAO entre gener i juny de 2014, sota la direcció de la Dra. María Isabel Covas Planells, investigadora de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques a aquell moment. Després de diversos anys d'estudi, les investigacions han donat els seus fruits, ja que han generat una informació valuosíssima pionera a nivell internacional, en el món dels olis d'Oliva i la Química d'Aliments, la qual ha permès comprendre la biodisponibilitat d'aquestes dues biomolècules de l'olivera i la seva funcionalitat sobre la salut cardiovascular humana.

Els resultats acaben de ser publicats a la revista científica FOOD CHEMISTRY, març 2020 (https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126676).

Aquests resultats ens obren la porta a sol·licitar nous projectes d'investigació per poder, després de confirmar i ampliar aquests resultats, en un futur proper promoure una al·legació de salut dels olis enriquits amb àcids triterpènics per a la millora de la funció endotelial humana. D'altra banda, gràcies a aquest estudi, es coneix per primera vegada la farmacocinètica de l'àcid maslínic en humans
, la qual cosa servirà de base per a estudis d'aquestes biomolècules de l'olivera en altres funcionalitats per a la salut, com la investigació contra el càncer, temàtica que també s'està estudiant en l'actualitat per altres grups de les Universitats de Granada i Jaén.

La col·laboració estreta d'un equip multidisciplinari format per investigadors de FIBAO a Granada, i dels Grups de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociències de Sistema i Risc Cardiovascular i Nutrició de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques de Barcelona (IMIM) i de l'Institut de Nutrició i Tecnologia dels Aliments (INYTA) de la Universitat de Granada, juntament amb les empreses patrocinadores de l'assaig clínic, pertanyents al Consorci NUTRAOLEUM, ha permès assolir aquests magnífics resultats científics.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte