01/06/2005 - Informació institucional
La incidència de la qualitat ambiental en la nostra salut present i futura passa, fonamentalment, per quatre condicionants: la contaminació atmosfèrica producte del trànsit, la contaminació de l’aigua generada pels residus de desinfecció de l’aigua, els residus de l’activitat agrícola industrial que s’incorporen als aliments i les onades de calor.
D’entrada, les investigacions ja permeten concloure que la contaminació de l’aire, sobretot per les partícules fines, té un efecte directe en la minva de la salut. "Ja sabem que afecta el pes dels nens en néixer i la seva salut respiratòria, com també que té un impacte sobre la salut cardiovascular i respiratòria dels adults. Aquest problema ja existeix, i lògicament, en els propers decennis anirà en augment si no es frena aquesta contaminació", sentencia Jordi Sunyer, investigador de l'IMIM-UPF.
Pel que fa als desinfectants de l’aigua -tenint en compte que la demanda és cada vegada superior i la disponibilitat inferior- les conseqüències són tant o més nefastes, amb efectes en la reproducció humana i en alguns tipus de càncer associats.
Per altra banda, els residus dels compostos orgànics persistents que s’incorporen en petites dosis als aliments però que s’acumulen al cos perquè no som capaços d’eliminar-los, desencadenen problemes en el desenvolupament neurològic i immunològic dels infants.
Paradoxalment, però, mentre que la mortalitat infantil es redueix i l’esperança de vida augmenta, la qualitat ambiental sembla degradar-se a gran velocitat. Aquesta aparent contradicció es pot explicar perquè l’entorn no tingui tanta importància com crèiem en la nostra salut, o bé pel que s'anomena "el futur robat", segons el qual les generacions actuals estan manllevant l’entorn i la salut de les futures generacions.
L’impacte de les agressions en el medi es notarà en dues o tres generacions properes, de manera retardada, però, com explica Sunyer, "ja sabem que l’entorn és en la gènesi de malalties que no pensàvem, i que aquest entorn pot modificar gens que seran la font de malalties com trastorns d’hiperactivitat o autisme, obesitat o al·lèrgies".
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte