24/01/2017 - Informació institucional
S'ha posat en marxa el projecte TransQST
S’ha posat en marxa un nou projecte de recerca europeu, el TransQST (Translational Quantitative Systems Toxicology) finançat amb 16 milions d’euros, que té per objectiu millorar la comprensió dels efectes adversos als medicaments i la seva seguretat, proporcionant metodologies i software innovadors per al modelatge de sistemes toxicològics. Hi participa el grup de recerca en Informàtica Biomèdica Integrada de l’IMIM (GRIB, IMIM-UPF), coordinat per Laura Furlong i Ferran Sanz.
Les reaccions adverses als medicaments són els seus efectes secundaris no desitjats i impliquen costos importants en termes de morbiditat, mortalitat i hospitalització de pacients.
TransQST, amb una durada de cinc anys, té com objectiu desenvolupar nous mètodes computacionals utilitzant les millors dades disponibles dels àmbits públic i privat per abordar el problemes del desenvolupament segur de medicaments. Està finançat per l’Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertakint (IMI 2), una iniciativa pública-privada europea que pretén accelerar el desenvolupament de medicaments més eficaços i segurs per als pacients.
El projecte el desenvolupa un consorci de 10 institucions acadèmiques, tres PIME’s i vuit empreses farmacèutiques i, està coordinat per la Universitat de Liverpool i liderat per la companyia farmacèutica AbbVie. Un dels focus principals del projecte són les "off-target reactions", aquells efectes adversos que no es poden predir a partir de les propietats farmacològiques conegudes de la substància. Els òrgans més afectats per a aquest tipus de reaccions són el fetge, el ronyó i els sistemes cardiovasculars i gastrointestinals.
El professor Kevin Park, coordinador de TransQST, explica: "El temor a les reaccions adverses dels medicaments és un impediment important per al desenvolupament de noves teràpies segures i eficaces. Aquest projecte ens permetrà aprofitar les millors dades disponibles i l'experiència dels dominis públic i privat per generar i validar nous models computacionals que ajudin a resoldre els problemes de desenvolupament de fàrmacs segurs. El nostre objectiu final és maximitzar els beneficis dels medicaments i minimitzar-ne els efectes adversos".
Per obtenir més informació sobre el projecte visiteu TransQST
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte