16/06/2014 - Nota de premsa
Nota generada per la UPF
Dins de les substàncies psicoactives, estudis recents situen el consum d’ansiolítics i somnífers en tercer lloc, després de l’alcohol i el tabac. L’ increment del consum d’aquestes substàncies podria estar relacionat principalment amb trastorns d’ansietat. Determinades condicions laborals poden ser la causa d’estrès i provocar ansietat i insomni.
Un estudi publicat el 27 de maig a la Gaceta Sanitaria, dirigit per Fernando G. Benavides, director del Centre d’Investigació en Salut Laboral (CISAL) del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF i Antonia Domingo, investigadora de l'IMIM, ha explorat la prevalença del consum d’ansiolítics i somnífers en una mostra de població activa espanyola per tal d'avaluar si aquest consum està associat a factors d’estrès en el treball.
L’estudi s’ha dut a terme a partir de les dades de l’Enquesta Domiciliària sobre Alcohol i Drogues a Espanya (EDADES) 2007. Els autors han analitzat la distribució del consum de hipnosedants (ansiolítics i somnífers) en el darrer més, entre la població ocupada entre 16 i 64 anys. Amb les dades de 13.005 persones els investigadors han pogut inferir la seva relació amb factors d’estrès laboral, factors com ara els entorns laborals nocius o perillosos, la precarietat, la càrrega de treball i el recolzament social.
Hi ha un major consum entre les dones i les persones de més edat
Els resultats revelen que el consum de hipnosedants en la mostra estudiada i en el temps considerat per l’estudi, va ser doble en dones que en homes; doble entre les persones de més edat que entre els joves, i quatre vegades més gran entre les persones que van informar tenir poca salut.
Pel que fa a l’estrès laboral i la relació amb la presa de fàrmacs, l’estudi revela una associació entre el consum de hipnosedants i nivells de precarietat moderada, en homes i en dones. Per tant, l’estudi conclou que hi ha una alta prevalença de consum d’ansiolítics i somnífers (hipnosedants) entre les dones i entre les persones majors de 45 anys per la qual cosa “seria necessari aprofundir en l’estudi de la relació entre el consum d’aquests fàrmacs i la salut dels treballadors, i sobretot, en el paper que juguen els factors d’estrès laboral en aquesta relació”, ha manifestat García- Benavides.
L’augment del consum d’aquestes substàncies representa un important problema de salut pública per la seva relació amb el deterior cognitiu i la l’ocurrència d’accidents. Per tant, un coneixement més exhaustiu dels factors associats al seu consum podria ser eficaç per desenvolupar accions preventives.
Article de referència: Esther Colell, Albert Sánchez-Niubó, Antonia Domingo-Salvany, Jordi Delclós, Fernando G. Benavides (2014), “ Prevalencia de consumo de hipnosedantes en población ocupada y factores de estrés laboral asociados”, Gaceta Sanitaria, May 27. doi: 10.1016/j.gaceta.2014.04.009.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte