23/01/2012 - Acte
L’estudi es publica en el darrer numero de la revista Nature Medicine
Metges i investigadors de l’Hospital del Mar i del seu institut de recerca, l’IMIM, han liderat un estudi on es descriu un nou mecanisme de resistència farmacològica en càncer. Aquest nou mecanisme consisteix en una mutació en un oncogen anomenat EGFR (receptor del factor de creixement epidèrmic) que causa resistència al tractament amb el fàrmac anomenat cetuximab, anticòs monoclonal que ataca específicament l’EGFR.
En l’estudi es demostra, tant en models de laboratori com en pacients amb càncer de colon, que aquesta mutació apareix en el decurs de la malaltia i que, quan apareix, causa que el fàrmac deixi de funcionar i el tumor creixi. Aquesta troballa beneficiarà un número important de pacients doncs el càncer colorectal és el segon tumor més freqüent i cetuximab és un fàrmac que s’utilitza habitualment per tractar aquest càncer.
A més i molt rellevant és el fet que els tumors que adquireixen aquesta mutació sí que responen al tractament amb un altre fàrmac similar, anomenat panitumumab, també disponible per a ús clínic. Això té implicacions clíniques importants, doncs obre la possibilitat a plantejar assajos clínics per a confirmar l’eficàcia de panitumumab en pacients amb càncer de colon que deixen de respondre a cetuximab, ampliant en última instància el ventall terapèutic dels pacients amb aquest càncer.
La rellevància d’aquest estudi també ve donada pel fet que aquest és el primer cop que s’identifica en el camp de l’oncologia una mutació en el lloc d’unió a l’anticòs com a mecanisme de resistència. Per aquest motiu, serà interessant veure si també existeixen mutacions similars que causin resistència a altres anticossos farmacològics freqüentment usats per a tractar altres càncers com el de mama.
Aquest és doncs un mecanisme de resistència completament nou a un fàrmac molt utilitzat en un càncer amb gran incidència i amb implicacions clíniques importants en el tractament dels pacients amb aquest tipus de càncer.
“El descobriment d’aquesta mutació pot explicar a nivell molecular el benefici obtingut per alguns pacients amb càncer de colon tractats amb panitumumab i la no efectivitat en el tractament amb cetuximab” explica Clara Montagut, metgessa adjunta del servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i investigadora de l’IMIM, que ha liderat aquest estudi.
El càncer colorectal és el tumor més freqüent en homes i dones i la seva incidència va en augment, sent la primera causa de mort per càncer quan s’analitzen conjuntament els casos en homes i dones. No obstant, en la darrera dècada, el tractament s’ha revolucionat amb la introducció de nous fàrmacs quimioteràpics i tractaments dirigits a dianes cel·lulars, com els fàrmacs o anticossos monoclonals utilitzats en el tractament del càncer colorectal. El Dr. Joan Albanell, cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar i cap del grup de recerca autor de l’estudi afirma que: “Aquest nou tipus de mutació desemmascara una de les causes de per què la teràpia del càncer amb anticossos monoclonals pot deixar de funcionar en un moment donat, i sobretot, ens obre les portes a buscar solucions.”
Conclou la Dra. Montagut: “Aquests resultats justifiquen el desenvolupament de proves per a detectar aquesta mutació en els pacients que estan sent tractats amb cetuximab per un càncer colorectal. Estudis posteriors hauran de validar també si aquesta mutació contribueix a l'adquisició de resistència a cetuximab en altres tumors on també s’utilitza, com els de cap i coll.”
L’estudi s’ha fet amb col·laboració amb investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG), del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i del centre Genentech d’Estats Units. El grup està actualment treballant per a determinar la prevalença de la mutació i veure si succeeix en pacients amb altres tipus de tumors que també reben cetuximab.
Article de referència:
“Epidermal growth factor receptor mutation conferring cetuximab resistance in colorectal cáncer” Clara Montagut, Alba Dalmases, Beatriz Bellosillo, Marta Crespo, Silvia Pairet2, Mar Iglesias, Marta Salido, Manuel Gallen, Scot Marsters, Siao Ping Tsai, André Minoche, Seshagiri Somasekar, Sergi Serrano, Joaquim Bellmunt, Heinz Himmelbauer, Ana Rovira, Jeff Settleman, Francesc Bosch, Joan Albanell. Nature Medicine. DOI: 10.1038/nm.2609.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte