Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Esmorzar bé redueix el risc cardiovascular - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

11/12/2024 - Nota de premsa

Esmorzar bé redueix el risc cardiovascular

  • Ingerir al matí entre el 20 i el 30% de la quantitat d'energia de tot el dia influeix en els principals factors de risc cardiovascular. Les persones que prenen l'energia correcta tenen entre un 2 i un 3,5% menys d'índex de massa corporal, menys obesitat abdominal (entre un 2 i un 4% menys de perímetre de cintura), menys triglicèrids (entre un 9 i un 18% menys) i entre un 4 i un 8,5% més de colesterol HDL, el bo
  • A la vegada, prendre un esmorzar de qualitat, amb una ingesta equilibrada de proteïnes, greixos d'alt valor biològic, fibra, calci i ferro, s'associa amb un 1,5% menys de perímetre abdominal, un 4% menys de triglicèrids, i més colesterol bo, en concret un 3%
  • L'estudi ha seguit durant tres anys a prop de 400 persones participants en l'estudi PREDIMED-Plus, que analitza els efectes de la dieta Mediterrània en la salut dels seus participants

Prendre un esmorzar de qualitat i que aporti la quantitat adequada d'energia per afrontar el dia, un quart de la ingesta total diària, redueix el risc de patir una malaltia cardiovascular. Així ho destaca un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar que ha publicat el Journal of Nutrition, Healt and Aging, en el qual s'ha seguit l'evolució durant tres anys de 383 participants en el projecte PREDIMED-Plus, un assaig clínic aleatoritzat que compara l'efecte d'una intervenció de dieta Mediterrània amb activitat física versus únicament recomanacions sobre dieta, sobre la malaltia cardiovascular. Cap estudi havia analitzat fins ara la influència de la ingesta d'energia i de la qualitat nutricional de l'esmorzar en aquests factors de risc.

Aquest nou treball ha tingut en compte dos factors. D'una banda, la ingesta d'energia a l'esmorzar respecte al total del dia. Aquí ha tingut en compte si l'esmorzar aportava una quantitat adequada de quilocalories, entre el 20 i el 30% del total diari, o bé era menor o superior a aquest interval. Per l'altra, els investigadors han analitzat els efectes de prendre un esmorzar de qualitat, amb un bon balanç de proteïnes, greixos, fibra i altres elements. Han vist que ingerir al matí una quantitat adequada d'energia i fer-ho menjant bé, suma per aconseguir reduir els factors de risc cardiovascular.

Un bon esmorzar redueix l'obesitat

Es va fer el seguiment dels participants a l'estudi durant tres anys. Tots i totes eren persones d'entre 55 i 75 anys, amb sobrepès o obesitat. Per veure la seva evolució s'han tingut en compte diversos factors de risc cardiovascular. En concret, el pes, el perímetre de la cintura, que és un indicador d'obesitat abdominal, l'evolució del perfil lipídic, amb el control dels nivells de colesterol i triglicèrids, la pressió arterial i marcadors de diabetis.

Els resultats indiquen que les persones que van ingerir al matí entre un 20 i un 30% de l'energia total del dia tenien nivells més baixos en alguns d'aquests factors de risc. D'aquesta manera, l'evolució del seu pes corporal era molt millor que en aquells participants que ingerien més o menys energia per esmorzar, presentant al final del seguiment un índex de massa corporal entre un 2 i un 3,5% més baix i un perímetre de cintura entre un 2 i un 4% menor. Una correcta ingesta d'energia a l'esmorzar també es va associar amb un descens molt important als triglicèrids, entre un 9 i un 18% menys, i una millora a l'anomenat colesterol bo, el colesterol HDL, d'entre un 4 i un 8,5% més. La resta de marcadors no presentaven millores tan significatives.

En relació amb la qualitat de l'esmorzar, les xifres també eren positives. Els participants amb un esmorzar de qualitat presentaven menys obesitat abdominal al final del seguiment, un 1,5% menys de perímetre de cintura, menys triglicèrids, un 4% menys, i més colesterol bo, un 3% més. Un esmorzar de qualitat és aquell que aporta la quantitat adequada de proteïnes i de greixos d'alt valor biològic, així com fibra i altres minerals i elements, com el potassi i el ferro, però sense un excés de sucres afegits i de greixos saturats.

Això indica, segons Álvaro Hernáez, investigador de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, investigador del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i professor de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, que "l'esmorzar és el menjar més important del dia, però importa el què i com es fa, menjar quantitats mesurades, ni massa, ni massa poc, i la seva composició nutricional. Les nostres dades indiquen que la qualitat està associada a una millor evolució dels factors de risc cardiovasculars. Tan important és esmorzar com fer-lo de qualitat. Importa molt la qualitat del que mengem".

En aquest sentit, la Dra. Montse Fitó, coordinadora del Grup de recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició del centre de recerca de l'Hospital del Mar i del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), destaca que menjar la quantitat adequada d'energia i fer un esmorzar de qualitat sumen per prevenir el risc cardiovascular. "Hem confirmat que les recomanacions dietètiques sobre la qualitat del que es menja han estat efectives, a nivell d'evolució dels factors de risc al llarg del temps en adults amb alt risc cardiovascular", assegura.

Els resultats del treball estan ajustats de manera que són atribuïbles tant a la ingesta d'energia durant l'esmorzar com a la qualitat dels aliments que es mengen i no a altres factors. Això porta a la investigadora de l'Hospital del Mar i del CIBEROBN, Karla-Alejandra Pérez-Vega, a assegurar que "promoure uns hàbits d'esmorzar saludable pot contribuir a un envelliment saludable en reduir el risc de síndrome metabòlic i les malalties cròniques que s'hi associen, millorant així la qualitat de vida".

A l'estudi també han participat investigadors del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). Ha comptat amb finançament a través de l'Instituto de Salud Carlos III (ajudes IFI20/00002, PI19/00017, PI15/00047, PI18/00020, PI16/ 00533, PI13/00233, PI21/00024, PI20/00012, CP21/00097) i cofinançat per la Unió Europea, les ajudes del European Research Council (ajuda número #340918], i el Govern de Catalunya (ajuda número 2021 SGR 00144), i la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna.

Article de referència

Pérez-Vega KA, Lassale C, Zomeño MD, Castañer O, Salas-Salvadó J, Basterra-Gortari FJ, Corella D, Estruch R, Ros E, Tinahones FJ, Blanchart G, Malcampo M, Muñoz-Aguayo D, Schröder H, Fitó M, Hernáez Á. Breakfast energy intake and dietary quality and trajectories of cardiometabolic risk factors in older adults. J Nutr Health Aging. 2024 Nov 5;28(12):100406. doi: 10.1016/j.jnha.2024.100406. Epub ahead of print. PMID: 39504618.

Més informació

Servei de Comunicació Hospital del Mar Research Institute/Hospital del Mar: Marta Calsina 93 3160680 mcalsina@researchmar.net, David Collantes 600402785 dcollantes@hospitaldelmar.cat

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte