Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/07/2023 - Covid-19

La tos com a eina diagnòstica en pacients amb COVID-19

Analitzar la tos dels pacients que ingressen per sospita de COVID-19 pot servir com a eina diagnòstica precoç, segons valida un estudi publicat a ERJ Open Research. El treball, encapçalat pel Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, l'Hospital del Mar Research Institute, el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN), pot tenir implicacions en altres patologies.

El Dr. Oswaldo Antonio Caguana, metge adjunt del Servei de Pneumologia, investigador de l'Hospital del Mar Research Institute i signant del treball, apunta que el estudio "demostra que l'anàlisi acústica de la tos pot ser una eina no invasiva i eficaç per a detectar la presència de COVID-19 en els pacients". En aquest sentit, "ofereix una alternativa menys intrusiva en comparació amb les proves convencionals, podent proporcionar un diagnòstic precoç i una detecció ràpida de la malaltia", afegeix. Ara, però, caldrà portar a terme més estudis per a validar les troballes realitzades.

L'estudi s'ha fet analitzant la gravació, amb un telèfon intel·ligent, dels sons de tos voluntària en setanta pacients amb malaltia per infecció per SARS-CoV-2 dins les primeres 24 hores després de la seva arribada a l'hospital. Això va permetre detectar diferències significatives entre els sons d'aquests malalts i els emesos per persones amb altres patologies respiratòries. Aquest fet porta els investigadors a apuntar que la seva anàlisi pot servir per distingir els pacients amb COVID-19. El treball es va portar a terme amb dades recollides entre abril de l'any 2020 i maig del 2021.

Possible aplicació de les conclusions

Els autors de l'estudi expliquen que la utilització de la tos pot servir tant per a detectar de forma precoç els pacients amb COVID-19 greu com per fer-ne el seguiment de l'evolució, avaluant possibles complicacions, fins i tot a distància. Ara, però, caldran més treballs amb dades de més pacients i el desenvolupament d'algoritmes i models d'intel·ligència artificial que puguin analitzar la tos de manera eficient i precisa, així com proves en entorns clínics reals per testar-los.

Per aquest motiu, el Dr. Joaquim Gea, cap emèrit del Servei de Pneumologia, investigador de l'Hospital del Mar Research Institute i co-autor del treball, indica que les seves conclusions poden ser útils "en àrees amb infraestructura mèdica insuficient o en situacions d'emergència, ajudant a identificar i aïllar els pacients amb COVID-19 de manera oportuna, facilitant l'atenció mèdica adequada i la implementació de mesures de control".

Un altre element destacat és que, tot i que l'estudi s'ha centrat a la COVID-19, obre la porta a utilitzar aquest model en altres patologies respiratòries.

Article de referència:

Davidson C, Caguana OA, Lozano-García M, Arita Guevara M, Estrada-Petrocelli L, Ferrer-Lluis I, Castillo-Escario Y, Ausín P, Gea J, Jané R. Differences in acoustic features of cough by pneumonia severity in patients with COVID-19: a cross-sectional study. ERJ Open Res. 2023 May 2;9(3):00247-2022. doi: 10.1183/23120541.00247-2022. PMID: 37131524; PMCID: PMC9922471.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte