Analitzarà l'estat dels pacients amb diagnòstic de deliri per determinar si l'activitat musical adaptada al tractament dels pacients genera beneficis sobre el seu estat, els nivells d'estrès i d'indicadors de benestar.
Comprovar com la música com a teràpia aplicada als pacients ingressats a l'UCI ajuda a la seva evolució. Aquest és l'objectiu de l'estudi que acaba de posar en marxa el Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar en col·laboració amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques. El projecte de recerca ja està en marxa i es preveu tenir els primers resultats abans de sis mesos.
L'UCI de l'Hospital del Mar té una llarga trajectòria en l'aplicació de musicoteràpia aplicada en els seus pacients. Una experiència que es va veure interrompuda per la pandèmia de la COVID-19, que va obligar a aturar bona part dels projectes d'humanització d'aquest espai. Ara es reprèn, gràcies a la filantropia de la Fundación Manuel Lao i la col·laboració de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, que han permès recuperar la iniciativa amb musicoterapeutes vinculats a Huella Sonora Musicoterapia. Un retorn que s'ha aprofitat per posar en marxa un estudi que analitzarà de forma empírica si la seva utilització és realment útil a l'hora de tractar les persones ingressades a l'UCI.
"L'objectiu dels programes d'humanització és que el pacient evolucioni més ràpidament en el seu procés de recuperació, rebi abans l'alta i ho faci amb menys seqüeles", explica el Dr. Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar. Aquestes accions també tenen un efecte sobre les famílies, reduint els seus nivells d'ansietat, i també sobre el personal sanitari, molt castigat per la pandèmia. En aquest sentit, Esther Lao, Patrona Executiva de la Fundación Manuel Lao, assegura que "des de la Fundación Manuel Lao ens sentim compromesos amb la humanització de l'atenció de la salut de les persones, especialment en un moment tan crític com la seva estada a l'UCI".
La musicoteràpia es basa a aplicar un programa musical adaptat a cada pacient de forma individual per donar resposta a la seva situació, evolució i capacitat de resposta. La seva finalitat és ajudar a la seva evolució, reduir els nivells d'estrès i facilitar la seva interacció amb el seu entorn. "A banda, s'espera que amb aquesta eina d'humanització es disminueixi la necessitat de medicació sedant i ansiolítica. I, per tant, reduir possibles interaccions medicamentoses i efectes adversos d'aquests fàrmacs", apunta la Dra. Cristina Climent, metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva i una de les coordinadores del programa d'humanització.
L'estudi que s'ha posat en marxa se centrarà en pacients amb diagnòstic de deliri, hiperactiu o hipoactiu, i analitzarà l'efecte que té la musicoteràpia en reduir la incidència del deliri en aquests pacients. La seva importància ve derivada del fet que "el deliri és una conseqüència freqüent i greu dels pacients que requereixen ingrés a l'UCI i s'associa a complicacions greus i a més estada a l'hospital. És per això que mesures dirigides al seu tractament són fonamentals per l'evolució dels nostres pacients", com explica la Dra. Irene Dot, també adjunta del Servei de Medicina Intensiva i coordinadora del programa.
En aquest sentit, es recolliran mostres de saliva abans i després de la intervenció per analitzar determinats metabòlits que funcionen com a indicadors dels nivells d'estrès i de benestar del malalt, per poder determinar els beneficis de l'actuació sobre el seu estat. El projecte compta amb la col·laboració del Grup del Laboratori d'Investigació Metabolòmica Aplicada (LIMA), de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, encapçalat pel Dr. Òscar Pozo.
L'UCI de l'Hospital del Mar és pionera en aplicar un programa d'humanització de les cures a les persones ingressades amb l'objectiu de millorar el seu tractament i la seva evolució. En aquest sentit, es realitzen sortides terapèutiques per veure el mar, en companyia de familiars i amics. També s'utilitza la tecnologia de realitat virtual per millorar el seu estat d'ànim i ajudar en els exercicis de recuperació física i es treballa per permetre l'entrada d'animals terapèutics. A la vegada, s'avança per recuperar la possibilitat que els pacients estiguin en tot moment acompanyats pels seus familiars i que aquests puguin col·laborar a les cures que se'ls hi fan.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte