Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/12/2021 - Covid-19

El risc de morir per COVID-19 en pacients amb diabetis es dispara si presenten nivells més alts o més baixos del seu nivell habitual de sucre en sang

Els pacients amb diabetis tipus 2 afectats per la COVID-19 tenen entre quatre i cinc vegades més risc de morir o de patir complicacions greus per la malaltia en cas de presentar nivells de sucre en sang molt més alts o molt més baixos dels que són habituals en ells

Ho revela un estudi liderat pel Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, que publica la revista Diabetes Care

El quocient dels nivells de glucosa a l'arribada a urgències i dels habituals del pacient tenen un alt valor predictiu, més que totes dues dades per separat. Aquests nivells es poden determinar de forma fàcil amb una anàlisi de sang

Un pacient amb diabetis tipus 2 que presenta nivells de sucre en sang molt diferents dels que són habituals en ell en ingressar a l'hospital per COVID-19 té molt més risc de morir, d'haver d'ingressar a la Unitat de Cures Intensives o de necessitar ventilació mecànica. Així ho revela un estudi de metges i metgesses dels serveis d'Endocrinologia i Nutrició i de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), que ha publicat la revista Diabetes Care. Es tracta del primer estudi que analitza aquesta variable en relació amb el pronòstic dels pacients amb diabetis infectats pel coronavirus SARS-CoV-2. La diabetis és un dels factors de risc coneguts en cas d'infecció per COVID-19.

En concret, presentar uns nivells de sucre en sang un 18% inferiors als esperables per als usuals en el pacient, incrementa en gairebé cinc vegades el seu risc de morir durant la seva estada a l'hospital. I si, per contra, aquesta xifra és un 22% més alta de mitjana, les possibilitats de morir es multipliquen 4,2 vegades. Una situació que no es produeix en el cas dels malalts amb uns nivells a l'ingrés a l'hospital similars als seus habituals.

D’esquerra a dreta: Juan José Chillarón, Gemma Llauradó, Jordi Ramon.

Determinació dels nivells de control

Per arribar a aquesta conclusió, els autors de l'estudi van analitzar dades de 91 pacients amb diabetis tipus 2 ingressats a l'Hospital del Mar per COVID-19 durant la primera onada de la pandèmia. Els seus nivells habituals de glucosa es van calcular a través de la determinació de l'hemoglobina glicosilada en analítiques de sang. Aquesta prova permet conèixer els nivells mitjans de sucre en sang dels pacients en els tres mesos anteriors. Els investigadors van poder veure com "en els casos de pacients amb nivells de glucosa en el moment de l'ingrés molts més alts que la seva mitjana, la seva evolució era pitjor pel que fa a mortalitat, ingrés a l'UCI i necessitat de ventilació mecànica. I en els casos amb nivells de sucre en sang inferiors a la seva mitjana, també s'incrementava la mortalitat", explica el Dr. Juan José Chillarón, cap de secció del Servei d'Endocrinologia i Nutrició, investigador de l'IMIM-Hospital del Mar, que apunta que "disposar dels nivells d'hemoglobina glicosilada aporta informació pronòstica precoç de la seva evolució". 31 pacients presentaven nivells més alts i 30 més baixos.

Per contra, presentar nivells similars als habituals en el moment de l'ingrés, no tenia cap efecte sobre el pronòstic. Els signants del treball tampoc van trobar relació entre els nivells de glucosa en sang i les probabilitats de tenir una mala evolució per la COVID-19. Això obliga, segons la Dra. Gemma Llauradó, també autora de l'estudi, metgessa adjunta del Servei d'Endocrinologia i Nutrició i investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBERDEM, "a posar els nivells de glucosa dels pacients en el seu context per poder-los valorar i fer-ne un seguiment més estret, tenint en compte que es tracta d'un pacient de més risc".

En aquest sentit, la Dra. Llauradó apunta que "en un pacient amb diabetis tipus 2 amb COVID-19 no ens serveix centrar-nos només en com arriba a urgències, sinó que s'ha de valorar la informació en funció del seu grau de control crònic". Per tant, tenint en compte aquests resultats, "seria interessant que a tot pacient amb aquest tipus de diabetis que ingressi a l'hospital amb COVID-19, se li faci una determinació d'hemoglobina glicosilada, més enllà de la determinació dels nivells de glucosa que es fa quan entren a urgències, per a poder valorar-lo en el context que toca", afirma.

Dels 91 pacients analitzats, dinou van morir per COVID-19. D'aquests, vuit presentaven nivells més alts de glucosa que els seus habituals i nou més baixos. Només en dos casos no es va detectar una variació significativa dels seus nivells de sucre en sang.

Article de referència

Ramon J, Llauradó G, Güerri R, Climent E, Ballesta S, Benaiges D, López-Montesinos I, Navarro H, Fernández N, Carrera MJ, Mauricio D, Flores-Le Roux JA, Chillarón JJ. Acute-to-Chronic Glycemic Ratio as a Predictor of COVID-19 Severity and Mortality. Diabetes Care. 2021 Nov 15:dc211321. doi: 10.2337/dc21-1321. Epub ahead of print. PMID: 34782352.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte