13/10/2021 - Informació institucional
L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques torna a celebrar la seva trobada anual per posar al dia els avenços assolits i reivindicar el talent dels seus investigadors i investigadores.
Després d'un any i mig marcat per la pandèmia de la COVID-19, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha recuperat el seu Scientific Retreat, el primer acte en format presencial des de la irrupció del SARS-CoV-2. Una nova oportunitat "per conèixer els darrers avenços dels grups de recerca de la institució, compartir experiències i buscar noves vies de col·laboració", com va explicar durant la inauguració el director de l'IMIM, el Dr. Joaquín Arribas.
La jornada es va posar en marxa amb una taula rodona d'excepció. El Dr. Josep Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i el Dr. Eduard Batlle, investigador ICREA a l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), antic investigador IMIM i actual premi Rei Jaime I, van analitzar la recerca translacional, en un debat moderat pel Dr. Jordi Camí, director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).
El Dr. Tabernero va analitzar en quin punt es troba l'oncologia de precisió. En aquest sentit, va voler destacar com els avenços en la identificació del càncer estan obligant a buscar noves aproximacions a la malaltia. "No tots els tumors són iguals, hem d'anar del capçal del llit del malalt al laboratori per entendre els mecanismes de resistència al tractament", va assegurar l'oncòleg, que va afirmar que "hem de tenir una visió àmplia i exhaustiva de la malaltia".
La ponència del Dr. Batlle va repassar la recerca en cèl·lules mare, evasió immune i metàstasi en càncer de còlon i recte, a la qual va destacar els avantatges de la utilització d'organoides en la recerca. En aquest sentit, va voler destacar que "hem d'entendre els mecanismes que hi ha darrera les metàstasis", així com "el paper del microambient tumoral en aquest procés".
Línies de treball
El Scientific Retreat va continuar amb la presentació d'alguns dels avenços més destacats en l'últim any als programes de recerca de l'IMIM. Així, el Dr. José Yélamos, del Programa de Recerca en Càncer, va parlar de l'impacte de les teràpies centrades en l'enzim PARP. Després, la Dra. Olga Castañer, del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública, va destacar la recerca de vies moleculars compartides i la seva modulació a la dieta Mediterrània en el camp dels biomarcadors per a la predicció de l'inici de la demència en pacients amb alt risc cardiovascular.
Més tard, la Dra. Jana Selent, del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica, va tractar com ha avançat la comprensió de les mecàniques que afecten les proteïnes GPCRs, mentre el Dr. Rafael de la Torre, del Programa de Neurociències, va analitzar l'estat de la recerca en nous tractaments farmacològics per millorar la cognició de persones amb discapacitat intel·lectual. Per acabar, la Dra. Aura Muntasell, del Programa de Recerca Clínica Translacional, va parlar de l'aprofitament dels limfòcits NK en el tractament del càncer amb immunoteràpia.
Final amb concurs
La jornada va acabar amb un concurs per escollir la "Millor Comunicació Científica 2021" . D'entre la vintena de propostes presentades el Comitè Científic Intern va escollir cinc treballs finalists tots ells d'un alt nivell científic, on es valorava la qualitat de la comunicació científica, la rellevància dels resultats, l'alineació dels resultats amb els objectius globals de l'IMIM i la translació potencial d'aquests resultats.
Els cinc seleccionats van haver de presentar els seus treballs el dia del Retreat i en acabar es va procedir a la votació per part dels assistents. En aquesta ocasió hi va haver un empat i la Direcció va decidir atorgar el premi als dos guanyadors:
José Antonio González Parra - Modulating gut microbiota in a mouse model of Down syndrome
Miguel Alejandro Galindo Camps - Specific PARP-2 genetic deletion restrains the development of c-Myc-driven B cell lymphomas in mouse.
Miguel Alejandro Galindo Camps i José Antonio González Parra.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte