Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

30/04/2024 - Informació institucional

L’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar lidera un estudi per determinar recomanacions de dieta per prevenir el deteriorament cognitiu als Estats Units i Europa

Hi ha algun tipus de dieta que realment serveixi per prevenir el deteriorament cognitiu? Malgrat totes les publicacions sobre aquesta qüestió, l'evidència científica no és contundent. Per aquest motiu, l'Institute for the Advancement of Foord and Nutrition Sciences (IAFNS), dels Estats Units, un organisme que actua com a assessor del govern nord-americà, ha encarregat a l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i al Epidemiology and Community Health Division de la University of Minnesota School of Public Health, la primera metaanàlisi amb dades individuals sobre la qüestió. És a dir, un estudi que, partint de l'anàlisi longitudinal d'estudis de cohorts de població dels Estats Units i de països europeus, ha de permetre harmonitzar la informació i extreure unes conclusions comunes sobre la relació entre dieta i prevenció de malalties que afecten la cognició, com és el cas de l'Alzheimer, amb resultats de més qualitat que els obtinguts fins ara.

L'equip responsable de l'estudi acaba de publicar a Frontiers in Nutrition un primer article on s'explica la metodologia que s'aplicarà en el treball. L'estudi vol aprofitar les dades existents per identificar patrons de dieta, com és el cas de la dieta Mediterrània,  i veure com s'associen amb cognició i demència. Per portar-ho a terme, treballaran per harmonitzar les dades dels diferents estudis longitudinals existents a banda i banda de l'oceà Atlàntic. S'analitzaran dades de més de 30.000 persones dels Estats Units i de cohorts procedents del Regne Unit, Finlàndia, Espanya i Itàlia, amb un seguiment d'entre dos i disset anys, avaluant-hi diferents patrons de dieta recomanats. L'estudi servirà de guia per a combinar dades a escala individual d'estudis de recerca sobre la relació entre patrons de dieta i cognició.

D'aquesta manera, es busca identificar factors dietètics que contribueixen a la salut cognitiva i, en última instància, guiar els hàbits alimentaris de la població de la Unió Europea i dels Estats Units en conjunt. També servirà de guia per a futures iniciatives de recerca en l'àmbit de l'harmonització retrospectiva de dades.

D´esquerra a dreta Rafael de la Torre Fornell, Natàlia Soldevila Domènech i Amaia Ayala Garcia

Segons expliquen Amaia Ayala-Garcia i Natàlia Soldevila-Domènech, investigadores de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar que lideren el treball, "servirà de guia per combinar dades a l'àmbit individual d'estudis de recerca sobre la relació entre patrons de dieta i cognició. L'enfocament té com a objectiu aprofitar les dades existents per identificar els factors associats, tant a la cognició com a la demència". "L'harmonització de dades engloba nombroses dificultats sorgides de les diferències en els dissenys dels estudis, incloses les eines d'avaluació, la durada del seguiment i els enfocaments analítics", a les quals cal afegir el repte cultural afegit en el cas d'estudis internacionals. Per aquest motiu, "estem afegint una sèrie de patrons de dieta que són representatius d'aquestes poblacions per produir resultats generalitzables, que poden influir en les polítiques dietètiques de cada país", segons Rafael de la Torre, coordinador del Grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l'institut.

Els resultats han de servir per desenvolupar recomanacions per a prendre decisions sobre polítiques de promoció d'hàbits dietètics. En el cas dels Estats Units, cada cinc anys es revisen les evidències que donen suport a les directrius dietètiques per a la població, i afecten tant els programes federals de nutrició, com el de menjar escolar i els paquets d'aliments per al Programa Especial de Nutrició Suplementària per a dones, infants i nens (WIC).

Article de referència

Ayala-Garcia A, Soldevila-Domenech N, Yi SY, de la Torre R, Steffen LM; IAFNS Retrospective Harmonization Expert Working Group. Diet patterns associated with cognitive decline: methods to harmonize data from European and US cohort studies. Front Nutr. 2024 Mar 21;11:1379531. doi: 10.3389/fnut.2024.1379531. PMID: 38577153; PMCID: PMC10992460.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte